Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Situasjonen etter 29 dagers krig

Angrepstunnelene mellom Gaza og Israel er den største trusselen Hamas har å slå i bordet med overfor Israel, skriver Odd Myrland. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Angrepstunnelene mellom Gaza og Israel er den største trusselen Hamas har å slå i bordet med overfor Israel, skriver Odd Myrland. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israel håper at resultatet av krigen blir en avtale som begrenser mye mer enn tidligere Hamas sin evne til å ruste opp igjen.

Det følgende bygger mest på noe en «høytstående» kilde i det israelske forsvaret er sitert på i Yedioth Aharonoth, en av Israels største aviser, den 3. august 2014.

Dersom Israel hadde valgt å ta kontrollen over hele Gaza-stripen, kunne det lett ha skjedd på ti dager. En viktig grunn til at Israel valgte å ikke gjøre det, er faren for at Gaza ender opp slik som Somalia: Ingen har kontrollen, det er bare grupper som bruker vold og bekjemper hverandre. Israel ønsker å ha «en adresse» i Gaza som med rimelighet kan tillegges ansvar for det som skjer.

Hvis Israel hadde tatt kontrollen over hele Gaza, ville det tatt et år eller to å finne og ødelegg all terror-infrastruktur. Mange i Israel har gått inn for dette, men det ser ut for at Israel ikke vil gjøre det i denne omgangen.

 

Hva Hamas ville oppnå

Når dette blir skrevet onsdag 6. august 2014, er det en tidsbegrenset våpenhvile som ser ut for å holde. I de 29 dagene fram til den begynte, ble 64 israelske soldater og 3 sivile drept.

Da Hamas planla krigen, regnet de med at de så langt ute i krigen skulle ha drept 300-600 israelske soldater og 60-80 israelske sivile. Tanken var da at dette skulle føre til så mye stress i det israelske samfunnet at Israel skulle være villig til å gå med på mer enn tidligere. At Israel har klart å holde tapene på et slikt minimum, til tross for at Hamas har sendt mer enn 3.350 raketter mot Israel, gir Hamas mye mindre forhandlingskraft enn de ville ha hatt dersom de sivile tapene i Israel hadde vært mye større. Og det er med på å sikre en større grad av enighet innad i det israelske samfunnet om at militæraksjonene var nødvendig, enn det kanskje har vært noen gang tidligere.

 

Angrepstunnelene

Det Hamas mest har å slå i bordet med, er angrepstunnelene inn i Israel. Israelerne har ødelagt de tunnelene de har funnet. Ingen vet hvor mange de ikke har oppdaget, og det er vel opplagt at Hamas vil gå i gang med å grave nye tunneler når Israel er ute av Gaza. Men Israel vil nok også satse hardt på å utvikle og utplassere teknologi som i større grad kan oppdage gravingen. Det er sannsynlig at Israel kan framskaffe utstyr som kan oppfange at det graves tunneler. Men det er kanskje vanskelig å sikre seg 100 prosent mot dette.

[Jeg vil også tro at Israel gjør en kraftig innsats for å avdekke de tunnelene Hizbollah helt sikkert har fra Sør-Libanon og inn i Israel.]

Dersom Hamas nå ikke går med på en varig våpenhvile, kan det bli aktuelt for Israel å angripe resten av Hamas’ kommando- og kontrollsentraler. De er bare delvis satt ut av spill så langt.

Israel håper at det står så sterkt at det kan få til en avtale som begrenser mye mer enn tidligere Hamas’ evne til å ruste opp igjen. Det som kanskje gjør dette mer realistisk enn det var tidligere, er at dagens egyptiske regjering heller ikke ønsker et sterkt Hamas. Det vil forhåpentligvis gjøre det umulig for Hamas å ruste opp like raskt som tidligere.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart