Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hamas brøt våpenhvilen

Rakettangrep fra Gaza mot Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Rakettangrep fra Gaza mot Israel under Gaza-krigen i 2014. Hamas og andre terrorgrupper bruker sivilbefolkningen som levende skjold ved å avfyre raketter mot Israel fra sivile områder på Gazastripen. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Terrorister i Gaza brøt våpenhvilen med rakettangrep mot Israel allerede i natt. Da den 72 timer lange våpenhvileavtalen utløp fredag morgen, startet Hamas massive nye rakettangrep.

Flere timer før våpenhvilen utløp ble det i natt avfyrt to raketter fra Gaza mot Eshkol i Sør-Israel. Dette var de første bruddene på den 72 timer lange våpenhvileavtalen som trådte i kraft tirsdag morgen. Det er uklart hvilken av terroristorganisasjonene i Gaza som sto bak disse to rakettangrepene.

Da den avtalte våpenhvilen utløp klokken åtte lokal tid, gjenopptok Hamas umiddelbart rakettangrepene. I løpet av de første halvannen timene etter våpenhvilen ble 20 raketter avfyrt mot Sør-Israel, melder Ynetnews.com.

Rakettangrepene fortsetter utover dagen. Det rapporteres om at to personer har blitt skadet og at flere hus i Sha’ar Hanegev-regionen er påført ødeleggelser, etter at biter fra eksploderte raketter falt ned. De skadede er den 71 år gamle direktøren ved Sapir Academic College i Sderot, og en 20 år gammel soldat.

En rakett ble avskåret av rakettforsvarssystemet Iron Dome over Sderot klokken 11.27.

Før klokken 13.00 norsk tid har 35 raketter blitt avfyrt mot Israel i løpet av fredag. Islamsk Jihad hevder å stå bak noen av angrepene.

 

Israel besvarte etter tre timer

Det tok nesten tre timer fra morgenens rakettangrep begynte, før det israelske forsvaret besvarte med nye angrep mot Gaza. Da klokken nærmet seg 11, kom de første israelske luftangrepene, og utover formiddagen rammes nye terrorbaser over hele Gaza-stripen. Bakkestyrkene er fortsatt ute av Gaza, men 40.000 soldater står parat ved grenseområdet på israelsk side, skriver Times of Israel.

Talsmann for IDF Bjørn Hermann kom fredag formiddag med følgende melding kort tid før Israel begynte å besvare rakettangrepene:

”Vi beklager å måtte melde at til tross for vårt håp om en utvidet våpenhvile og en langvarig løsning som kan sikre en trygg fremtid for Israels og Gazas sivile, har Hamas valgt å gjenoppta rakettangrepene mot Israels sivilbefolkning.

Israel har godtatt våpenhvilen ut av hensyn til sivilbefolkningen på begge sider av grensen. Vi har gjentatt gang på gang at Gaza borgere ikke er våre fiender, men de israelske forsvarsstyrkene (IDF) kan ikke tolerere kontinuerlige angrep mot våre sivile.

IDF har heller ikke reagert, til tross for at det ble avfyrt raketter ca to timer før våpenhvilen var omme. Kort etter kl 07:00 norsk tid i dag har Hamas kommet med nye rakettangrep mot israelske byer og landsbyer.

IDF vil ta de nødvendige skritt for å sikre Israels befolkning mot nye terrorangrep.”

 

Forlater forhandlingene i Kairo

Etter at Hamas fredag morgen kunngjorde at de ikke ville akseptere å forlenge den 72 timer lange våpenhvilen, og i stedet gjenopptok rakettangrepene, besluttet den israelske delegasjonen i Kairo å forlate de Egypt-ledede indirekte våpenhvileforhandlingene som har pågått siden tirsdag.

Israelske diplomater uttaler til Times of Israel at de ikke vil forhandle med Hamas samtidig som raketter avfyres fra Gaza-stripen. Kilder i Hamas sa like før bruddet at angrepene ville fortsette til tross for de pågående forhandlingene.

 

Nye forholdsregler for israelerne

Nå som rakettangrepene er gjenopptatt med full styrke, har IDF gjeninnført de omfattende sikkerhetsrutinene for innbyggerne i Sør-Israel. Alle som befinner seg mindre enn syv km fra Gaza-grensen må til enhver tid oppholde seg maksimalt 15 sekunder fra nærmeste bombesikrede rom. Sivile rådes til å unngå reising i distriktet omkring Gaza. I området som befinner seg syv til 40 km fra Gaza-grensen er det innført forbud mot å samle folkemengder på mer enn 500 personer på ett sted. I sirkelen mellom 40 og 80 km avstand til Gaza-grensen er det ikke lov å samle mer enn tusen personer på åpne områder.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart