Yehuda Glick (midten) under en gruppeomvisning for jøder på Tempelplassen. (Foto: Miriam Bunimovich, Tazpit)
Yehuda Glick (midten) er en av hjernene bak det nye lovforslaget. (Foto: Miriam Bunimovich, Tazpit)

Rabbi Yehuda Glick skutt på kloss hold

En terrorist fra Islamsk Jihad skjøt rabbi Yehuda Glick (50) på kloss hold i Jerusalem onsdag kveld. Glick har arbeidet for jøders rett til å be på Tempelplassen.

Yehuda Glick ble alvorlig skadet i skyteangrepet utenfor Menachem Begin Heritage Center i Jerusalem onsdag kveld. Han får behandling for skader i brystet og magen ved Shaare Zedek sykehuset. Sykehuset melder torsdag morgen at tilstanden er alvorlig, men stabil.

Rabbineren holdt på å laste utstyr inn i bilen sin da en araber på motorsykkel kjørte opp til ham og skjøt ham fra kloss hold, forteller øyenvitner til Ha’aretz. Glick tilhører den nasjonalreligiøse høyresiden i Israel, og har i mange år kjempet for jøders rett til å be på Tempelplassen.

I forrige uke sa Glick til den venstreorienterte avisen Ha’aretz at situasjonen på Tempelplassen først kom å endre seg etter en voldshandling mot jøder.

– Når vil det bli forandring? Så snart en araber skader noen på Tempelplassen, vil statsministeren våkne opp og det vil være for sent, sa Glick.

– Volden øker for hver dag, og politiet er ganske enkelt hjelpeløse. Politiets kraftløshet fører til vold, la han til. Nå har volden rammet ham selv personlig.

 

Mistenkt angriper drept

Politiet tok raskt opp jakten på terroristen som skjøt Glick. Den mistenkte blir av palestinske kilder oppgitt å være Muatnaz Hijazi (32). Han jobbet på restauranten til Begin-senteret. Da han vendte hjem til sin bolig i bydelen Abu Tor i Øst-Jerusalem rundt klokken 5 torsdag morgen, ventet israelsk politi på ham.

Terroristen forsøkte å unngå arrestasjon ved å klatre opp på taket av huset og skjule seg mellom solcellepanel. Da politiets spesialstyrke rykket nærmere for å arrestere ham, åpnet han ild mot politiet. Han ble drept i returilden, opplyser kilder i politiet og sikkerhetstjenesten Shin Bet til Ha’aretz.

Hijazi har tidligere sittet 11 år i israelsk fengsel for sikkerhetsbrudd. Han ble løslatt for tre år siden.

Torsdag morgen publiserte Islamsk Jihad en dødsmelding om Hijazi. Meldingen tok ikke formelt ansvar for angrepet, men talsmann for Islamsk Jihad, Daoud Shebab, sier Glick fikk som fortjent.

 

Attentanter mot høyreorienterte

Det er ikke første gang palestinske terrorister gjennomfører målrettede terrorangrep mot høyreorienterte ledere i Israel. I oktober 2001 ble for eksempel Israels daværende turistminister Rehavam Ze’evi drept i et skyteangrep.

Yehuda Glick ble intervjuet av NRKs Sidsel Wold i oktober 2013.

Det følgende videoklippet viser utdrag fra en tale som Glick holdt samme kveld som han ble skutt. Han sier som en spøk at han alltid har mobiltelefonen på, slik at han kan forlate alt og sette i gang dersom han får beskjed om at de får lov å bygge på Tempelplassen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart