Komponenter til det russiske missilsystemet S-300 (Foto: Andrey Korchaging / Flickr.com / CC)

– Iran bruker atomavtalen til våpenopprustning

- Iran bruker ikke atomavtalen til å bedre levekårene for sine innbyggere, men til å bevæpne seg, sier Israels etterretningsminister Yuval Steinitz etter at avtalen om våpensalg fra Russland ble kjent i går.

Mandag ble det kjent at Russland vil selge det avanserte bakke-til-luft missilsystemet S-300 til Iran. Russland underskrev en avtale med Iran om salg av missilsystemet for 800 millioner dollar i 2007, men salget ble ikke gjennomført. Russland stanset leveranseplanen i 2010 etter påtrykk fra USA og Israel om å følge FN-sanksjonene mot Iran. De ble innført på grunn av Irans omstridte atomprogram. Mandagens russiske beslutning om å gjenoppta våpensalget kommer til tross for at de pågående atomforhandlingene enda ikke har ført til vedtak om at Iran-sanksjonene skal løftes.

Israelske myndigheter mener Russlands avgjørelse er et direkte resultat av det internasjonale samfunnets nylig inngåtte rammeavtale med Iran.

– I stedet for å kreve at Iran slutter med terrorisme både i Midtøsten og verden rundt, får Iran tillatelse til å anskaffe avanserte våpen som bare vil sette økt fart i aggresjonen deres, sa etterretningsminister Yuval Steinitz mandag.

Steinitz sa at rammeavtalen bidrar til å legitimere Iran, og har banet veien for en slik kunngjøring som Russland kom med mandag.

– Mens Iran ser bort fra avsnitt etter avsnitt i avtalen de inngikk for kort tid siden, har det internasjonale samfunnet allerede begynt å heve restriksjonene mot dem, sa han, og la til at våpensalgsavtalen viser at Iran ikke tenker å bruke hevingen av økonomiske sanksjoner til å bedre levekårene for folket sitt, men heller til å kjøpe våpen.

USA har også uttrykt bekymring over det russiske våpensalget, både fra Obama-administrasjonen og fra Pentagon.

 

Kilder: AP, Reuters, AFP og Ynetnews.com.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart