Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Rakettalarm over hele Israel

Barn søker dekning for rakettangrep fra Gaza under krigen sommeren 2014. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Barn søker dekning for rakettangrep fra Gaza under krigen sommeren 2014. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Både i formiddag og i kveld går rakettalarmen over hele Israel. Denne uken testes beredskapsnivået i landet gjennom storstilte øvelser.

Klokken 11:05 i formiddag lød sirener over hele Israel. I kveld klokken 19:05 går alarmen på nytt. De to rakettalarmene som i dag går over hele nasjonen er en del av en stor årlig nasjonal forsvarsøvelse. Sivile er bedt om å skynde seg til nærmeste bomberom når alarmen går, som en test av mulighetene for å komme seg i dekning dersom et virkelig angrep skulle finne sted.

Times of Israel melder at øvelsen gjennomføres både på skoler, andre offentlige institusjoner og i Knesset. Innbyggere i grenseområdene ved den utsatte frontlinjen i nord evakueres i stor skala som en del av øvelsen. I en bygate i Jerusalem ble det imidlertid bare observert noen få som valgte å gjennomføre øvelsen i formiddag fullt ut ved å oppsøke bomberom. Øvelsene varsles på direkten på TV og radio, og det ble sendt ut SMS til mobiltelefoner over hele nasjonen en halv time før alarmen gikk.

Lokalsamfunnene like ved Gaza-stripen er unntatt fra øvelsen, etter forespørsel fra innbyggerne, som fortsatt bærer preg av krigen de var utsatt for i fjor sommer.

Forsvaret har gitt melding om at dersom det skulle forekomme et reelt rakettangrep samtidig som øvelsen, vil alarmen gå to ganger på rad.

Dette er den første øvelsen i sitt slag siden Gaza-krigen sommeren 2014.

 

En uke med beredskapsøvelser

Dagens alarmøvelse er en del av en ukelang beredskapsøvelse kalt Turning Point 15. Forsvaret skal teste landets beredskap i møte med potensielle massive koordinerte rakettangrep mot befolkningssentra over hele Israel, inkludert skader på betydningsfull infrastruktur og elektroniske hackerangrep som kan forsøke å sette strøm- og telefonsystemet ut av spill. Også luftforsvaret og marinen gjennomfører øvelser i løpet av uken.

Blant øvelsene som skal gjennomføres er stengning av Ben Gurion-flyplassen, evakuering av skadde ut av landet, forflytning av store folkemengder til bomberom og opprettelse av teltbyer, ifølge nyhetsnettstedet Walla.

Siden 2007 har en slik uke med øvelser blitt gjennomført årlig. Rutinen ble innført etter Libanon-krigen i 2006, da Nord-Israel ble utsatt for massive rakettangrep.

 

Hizbollah og Hamas forbereder krig

Ifølge det israelske forsvaret er det ikke overhengende fare for krig umiddelbart. Men forsvarskilder har advart om at både Hizbollah i Libanon og Hamas i Gaza forbereder seg på framtidig krig mot Israel ved å ruste opp våpenlagrene sine.

Hizbollah kan ha mer enn 100.000 raketter på lager.

I forrige uke ble det avfyrt en Grad-rakett fra Gaza mot Israel for første gang siden våpenhvilen ble inngått etter krigen sommeren 2014. Ingen kom til skade i eksplosjonen. Raketten skal ha vært avfyrt i forbindelse med interne kamper i Gaza innen terrororganisasjonen Islamsk Jihad.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart