Bildet viser en vakt fra en av de israelske bosetningene nord på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Michael Loadenthal, flickr.com)
Bildet viser en vakt fra en av de israelske bosetningene nord på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Michael Loadenthal, flickr.com)

– De ønsker å tenne en religiøs krig

På grunn av myndighetenes tilbakeholdenhet, har "prislapp-forbryterne" utviklet seg til en virkelig terrororganisasjon, skriver Amos Harel.

Etter terrorbrannen som drepte en palestinsk baby natt til fredag 31. juli er spenningsnivået på Vestbredden på det høyeste nivå det har vært siden forrige års Gaza-krig, skriver Amos Harel i Ha’aretz. Hæren forstår dette. Derfor er fire bataljoner sendt til Vestbredden og ytterligere to brigader er satt i beredskap i sine baser.

Harel påpeker at det er en liten gruppe av den ideologiske ytterkanten av bosetterbevegelsen som er ansvarlig for drapet på den 18 måneder gamle babyen. Samtidig kritiserer han myndighetene for den svake holdningen de har vist overfor vold fra den ekstreme høyresiden gjennom mange år. «Å bruke en forsiktig hånd har sin pris.»

Selv om et klart flertall av bosetterne er imot handlingene til de jødiske terroristene, mener Harel det er vanskelig å se babymordet som et lynnedslag fra klar himmel. De siste årene har det vært en opptrapping i vold fra ekstreme bosettere.

Veteranjournalisten i den venstreorienterte avisen føler seg trygg på at de jødiske terroristene bak angrepet vil bli arrestert. Både politiet og sikkerhetstjenesten Shin Bet har kraftig trappet opp sitt arbeid med å etterforske jødisk terror.

– Men krigen mot jødiske terrorister kan ikke bli begrenset til tiltak fra sikkerhetstjenestene. Dette er en lang kjede, som må begynne med å kaste av seg rabbinerne og politikerne på ytre høyresiden, og ende i en streng hånd i rettssystemet. Hittil har rettssystemet vist uproporsjonalt stort hensyn til de personlige omstendighetene til jødiske fanatikere, skriver Harel. (Blant annet ved å dømme flere av dem utilregnelige.)

De mest høyreorienterte religiøse bosetterne har egentlig ikke nasjonale målsetninger, men søker radikale omveltninger med teokrati og religiøs forløsning, påpekte Karin Abraham i en grundig reportasje i Minerva i mars 2014. Artikkelen ble gjengitt av MIFF.

Harel har den samme konklusjon.

– Disse folkene ønsker å tenne en religiøs krig, som ikke er mye forskjellig fra målet til jihadistene på den palestinske siden. Dersom ikke myndighetene går til handling mot dem på en koordinert og omfattende måte, og dersom sikkerhetssamarbeidet med palestinerne som IDF roser så sterkt ikke blir opprettholdt, er det mulig de oppnår sitt mål, avslutter Harel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart