Familien Nærbøe i gamlebyen i Jerusalem omlag to timer før de ble vitne til terrorangrepet. Til høyre Pål Nærbøe (24). (Foto: Privat)
Familien Nærbøe i gamlebyen i Jerusalem omlag to timer før de ble vitne til terrorangrepet. Til høyre Pål Nærbøe (24). (Foto: Privat)

Norsk familie var midt i terrordrama i Jerusalem

Familien Nærbøe havnet midt i terrordramaet i Gamlebyen i Jerusalem lørdag 3. oktober.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

MIFF skrev om terrorangrepet i artikkelen «To drept og tre såret i knivterror i Jerusalem». Den 19 år gamle palestineren Muhannad Halabi angrep med kniv og drepte israelerne Aharon Banita (22) og Nehemia Lavi (41) i tillegg til å skade tre andre.

Den norske familien Nærbøe har vært på en 10-dagers ferietur til Israel der de har leid leilighet i Netanya. Mor har tidligere vært på kibbutz i Israel, men for de andre var dette deres første besøk. Under en mellomlanding i København på vei hjem mandag ettermiddag fortalte den eldste sønnen, Pål Nærbøe (24), til MIFF om den skremmende opplevelsen.

– Vi tok oss en dagstur til Dødehavet med leiebilen tidlig lørdag morgen (3. oktober) der vi badet og koste oss. Så kjørte vi inn til Jerusalem der vi først var innom Getsemanehagen før vi parkerte bilen ved Damaskus-porten, forteller han.

– Vi gikk inn i Gamlebyen rundt kl. 17:00. Etter å ha vært ved Vestmuren, Gravkirken og spist middag på en restaurant valgte min søster Mari og venninnen Elisabeth å skille lag fra oss andre fire for å gå for seg selv. Vi avtalte da å møtes en time senere ved den parkerte bilen.

Rundt klokken 19:00 hadde Pål, hans 15 år gamle bror og foreldrene rundt 7-8 minutter igjen å gå til Damaskus-porten. Butikkene holdt på med å stenge og det var ikke særlig mange mennesker i gatene.

– Vi hadde nettopp blitt forhindret i ca. ett minutt av en bil som sperret gaten da vi plutselig hørte høye skrik fra en kvinne (Adele Banita) litt lenger oppe i gaten foran oss. Få sekunder senere kom hun løpende og sjanglende mot oss. Vi kunne se at hun hadde mye blod på magen og beina. Den ene hånden var også blodig og virket å ha blitt kuttet ved håndleddet. Vi hadde nettopp passert seks-sju israelske politimenn som sto litt lengre ned i gaten. Hun falt sammen på gaten før politiet tok hånd om henne mens de ropte til oss at vi måtte løpe vekk, forteller han.

– Vi la på sprang ned gaten og plutselig hørte vi skudd bak oss. Ett av skuddene slo inn i noe som kanskje var et metallskilt foran oss slik at det slo opp gnister. Da hadde altså kulen passert oss. Omtrent på dette stedet sto en arabisk mann ved inngangen til en butikk. Han ropte at vi måtte komme inn og ta dekning sammen med ham. Vi løp inn og han lukket døren. I de neste ca. 15 minuttene hørte vi både skudd og høye «boom», noe som trolig var tåregassgranater, før det ble stille. Mannen åpnet døren noen ganger for å se hva som foregikk på utsiden, men fikk beskjed fra politiet om å ikke gå ut, sier Pål.

Familien måtte vente i ca. 3,5 timer før de kunne forlate butikken. Den arabiske mannen serverte te og var svært hyggelig og flink med å roe dem ned før han fulgte dem via en omvei rundt åstedet for angrepet og helt fram til bilen.

– Vi klarte heldigvis å få telefonkontakt med min søster og venninnen et par ganger i løpet av ventetiden i butikken. Vi avtalte å hente dem ved Mamilla-kvartalet, og da vi kom dit var det sperret av og fullt av politi, men etterhvert fikk vi kontakt og kunne forlate området sammen med dem, fortalte Pål til slutt.

Les også om knivdramaet hos Times of Israel i deres artikkel «I yelled for help and they spat at me.»

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart