Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Avlyser barriere mellom bydeler

Denne delen av den planlagte sikkerhetsbarrieren ved Jabel Mukaber i Øst-Jerusalem ble bygget søndag. Mandag ble byggeplanen stanset. (Foto: Flash90)
Etter massiv kritikk avlyser Netanyahu et vedtak om å bygge en midlertidig barriere mellom en jødisk og en arabisk bydel i Jerusalem.

I forrige uke vedtok den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg flere nye tiltak for å få bukt med den pågående bølgen av palestinske terrorangrep. Ett av tiltakene var å gi sikkerhetsstyrkene tillatelse til å stenge av eller omringe områder i Jerusalem der det er høyt spenningsnivå eller pågår oppvigleri til vold.

I løpet av de påfølgende dagene har vedtaket ført til nye og omfattende sikkerhetskontroller langs mange gater mellom arabiske bydeler i Øst-Jerusalem og jødiske bydeler, ifølge Times of Israel. Flere steder er store betongblokker blitt utplassert som veisperringer, og biltrafikken omdirigeres gjennom smale og kontrollerte passasjer, der bilførerne må vise identifikasjon. Mange forbipasserende blir sjekket for våpen. Til tross for de ekstra kontrollene ble det begått knivterror i Jerusalem også i helgen.

 

Påbegynte ny sikkerhetsbarriere

Søndag begynte israelske styrker å oppføre en midlertidig sikkerhetsbarriere mellom den arabiske bydelen Jabel Mukaber og den jødiske bydelen Armon Hanatziv. Betongblokkene som skulle utgjøre barrieren var fem meter høye, og barrieren skulle etter planen ha blitt 300 meter lang. Fem betongblokker ble utplassert søndag, som en begynnelse på barrieren. Ifølge politiet skulle den fungere som et skjold mot steinkasting og brannbomber, som er blitt brukt i angrep fra Jabel Mukaber de siste dagene. En god del av terroristene som har gått til angrep i Jerusalem den senere tiden, er kommet fra denne bydelen. Flere terrorangrep har rammet den jødiske nabobydelen Armon Hanatziv.

 

Kansellerte barrierebyggingen etter kritikk

De massive kontrollene og veisperringene, og særlig den påbegynte sikkerhetsbarrieren mellom Jabel Mukaber og Armon Hanatziv, har både vært kritisert av araberne i Øst-Jerusalem og fra israelsk hold. Arabiske innbyggere i Øst-Jerusalem som fra før av hevder å være diskriminert av Israel, sier at den nye utviklingen vil føre dem til kokepunktet, og dermed lede til mer vold. Kritikere i Israel mener at barrierer mellom deler av Jerusalem i praksis er å dele byen i to, noe Netanyahu uttrykkelig har lovet velgerne å ikke bidra til. Barrierebyggingen møtte massiv kritikk fra både koalisjonspartiene og opposisjonen i Knesset, ifølge Ynetnews.com.

Etter et regjeringsmøte mandag ga Netanyahu ordre om å stanse utbyggingen av sikkerhetsbarrieren mellom Jabel Mukaber og Armon Hanatziv. Flere av ministrene i regjeringen kom med kritikk av barriereplanen i møtet.

– Vi må beskytte hjemmene ved å gjennomføre offensive operasjoner mot terroristenes infrastruktur og mot oppvigleriet i Jabel Mukaber, ikke ved å bygge festningsmurer, sa transportminister Yisrael Katz, som mente at barrieren ikke ville gi Jerusalems innbyggere noen økt sikkerhet. Delen som ble bygget søndag bør fjernes snarest, ifølge Katz.

Utdanningsminister Naftali Bennett og forsvarsminister Moshe Ya’alon kritiserte også barrierebyggingen.

 

Øker adgangen til kroppsvisitering

De ekstra kontrollpostene i byen består inntil videre. Søndag vedtok regjeringen en økning i sikkerhetsstyrkenes adgang til å kroppsvisitere forbipasserende ved slike kontrollposter. Fra nå av skal politiet kunne sjekke forbipasserende for våpen gjennom kroppsvisitering selv om de det gjelder ikke har utvist mistenkelig oppførsel. Hittil har det bare vært gitt adgang til kroppsvisitering når det har foreligget rimelig grunn til mistanke om at noen bærer våpen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart