Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Gir terrorister førsteklasses førstehjelp

Den israelske militærlegen løytnant Moshe Cohen. (Foto: IDF)
Den israelske militærlegen løytnant Moshe Cohen. (Foto: IDF)
En israelsk militærlege forteller hvordan israelske redningsmannskaper og sykehus satser alt for å redde liv, også når pasienten er en skadet terrorist som israelske styrker har skutt i forsvar.

Fredag 30. oktober kom løytnant Moshe Cohen og hans medisinske team til åstedet der to palestinske menn nettopp hadde forsøkt å knivstikke en gruppe grensepolitibetjenter ved Tapuah-krysset mellom Ramallah og Nablus på Vestbredden. Gjerningsmennene ble skutt av politiet før de rakk å skade noen. Den ene av angriperne var allerede død, den andre var kritisk skadet. Angriperne hadde kommet kjørende på motorsykkel. Da de gikk av motorsykkelen, trakk de kniv og gikk mot grensepolitiet.

Cohen forteller til Times of Israel om hvordan israelerne klarte å redde livet til den skadde terroristen, ved å ta i bruk en kostbar og nyutviklet behandlingsmetode allerede på åstedet. Ifølge militærlegen var den skadde på det tidspunktet i ferd med å dø.

 

– Var i ferd med å dø

Løytnant Moshe Cohen er 23 år gammel, kommer fra Beersheba og gjorde ferdig legestudiene før han ble innrullert i det israelske forsvaret. Han er nå regional medisinsk offiser i Samaria-brigaden, som har ansvaret for området der Nablus ligger.

Denne fredagsmorgenen fikk teamet hans telefon om at en soldat hadde blitt skadet og to palestinere drept i forbindelse med et knivangrep fem km fra basen deres, ved Tapuah-krysset.

Da de kom fram, viste det seg at det var en grensepolitimann som hadde blitt forsøkt knivstukket, men at han ikke var skadet fordi knivbladet ikke hadde gått gjennom den skuddsikre vesten hans. Det viste seg også at bare en av gjerningsmennene var drept. Den andre palestineren var også skutt, men i live og hardt skadet. Medisinske redningsmannskaper fra både forsvaret og Magen David Adom begynte raskt å konsentrere seg om å redde livet til den skadde palestineren da situasjonen ble klar. Den skadde hadde mistet mye blod, og var i ferd med å trekke pusten for siste gang.

 

Plasma-behandling på stedet

– Vi ga ham plasma som blodsubstitutt. Vi importerer dette fra Tyskland, og det er svært kostbart, sier Cohen.

– Bare forsvaret har tilgang på denne behandlingsformen. Ikke engang Magen David Adom har det, fordi den er så dyr, legger han til.

Behandlingen reddet gjerningsmannens liv, ifølge Cohen.

– Etter at han fikk behandlingen, åpnet han øynene sine. Han fikk tilbake blodtrykket, pulsen kom tilbake og han begynte å puste bedre.

Legeteamet fraktet ham deretter til nærmeste sykehus, som var i Nablus. Langs veien fikk pasienten et nytt illebefinnende, men ble reddet enda en gang.

 

– Behandler stadig terrorister

Selv om den skadde bare noen minutter tidligere hadde forsøkt å knivstikke en israeler, sier Cohen at det aldri var aktuelt å vurdere å gi ham noe annet enn den best mulige tilgjengelige medisinske hjelpen som fantes.

– Det er ikke noe vi vurderer. Det er ikke relevant i det hele tatt, sier IDF-legen.

– Når jeg kommer til et åsted ser jeg bare medisinske problemer som må løses, og ikke en terrorist eller en sivil eller en IDF-soldat. Min jobb er å behandle pasienter. Hva han gjorde før og hva han vil komme til å gjøre etterpå er ikke opp til meg, fortsetter han.

– Dette var ikke første gang, og jeg antar at det heller ikke blir siste gang, at vi behandler terrorister. Dette er ikke noe utenom det vanlige, sier Moshe Cohen.

Han legger til at teamet hans til stadighet blir tilkalt for å gi legehjelp også til sivile palestinere på Vestbredden. Dette hører med til dagliglivet, forteller han.

Det å gjøre bruk av plasma utenfor sykehusene slik som i dette tilfellet, ble først forsøkt i Israel i 2013. Da ble behandlingen brukt for å redde en palestiner som hadde blitt skadet i en bilulykke.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart