Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Terroristen bak fredagens dobbeltdrap er tatt

En 28 år gammel palestinsk mann fra Hebron er arrestert for drapene på rabbiner Yaakov Litman (40) og hans sønn Netanel (18) fredag 13. november.

Terroristen som begikk skyteangrepet mot familien Litman langs vei nr. 60 sør på Vestbredden fredag kveld, ble angitt av sin egen familie. Det opplyser Shin Bet i en uttalelse som er gjengitt av blant andre Times of Israel.

Etter at faren og broren til terroristen fikk vite om ugjerningen, valgte de å angi den skyldige til de israelske styrkene, for å unngå at familiens hjem skulle bli ødelagt dersom han skulle bli tatt. Israelske myndigheter har som praksis å rive boligene til terrorister, som en avskrekkingsmetode mot terrorhandlinger. Ved å angi sitt eget familiemedlem håper familien i Hebron å unngå at dette middelet tas i bruk mot dem.

 

28 år gammel tobarnsfar

Den skyldige er en 28 år gammel gift tobarnsfar fra Hebron. Han ble arrestert søndag kveld. Israelsk etterretning sier han er medlem av terrororganisasjonen Islamsk Jihad. Skytevåpenet og bilen som ble brukt i angrepet ble funnet under ransaking i forbindelse med pågripelsen. I innledende avhør har han allerede knyttet seg selv til terrorhandlingen overfor de israelske etterforskerne.

Familien Litmans bil skal ha blitt beskutt mens den kjørte langs veien. Etter at den ble truffet, kjørte bilen i grøfta på motsatt side av veien. Deretter gikk drapsmannen ut av sin egen bil for å fortsette skytingen mot den israelske bilen fra nærmere hold. Far og sønn som satt framme i bilen ble drept, mor og familiens andre sønn ble skadet, og tre døtre som også satt i bilen slapp fra angrepet uten å bli truffet av skuddene. De to drapsofrene ble begravet i Jerusalem lørdag kveld.

I de første rapportene ble det meldt om to gjerningsmenn i angrepet, men det nevnes ikke noen flere medskyldige i de nye opplysningene fra Shin Bet.

 

Anklager mot palestinsk ambulanse

Da familiens Litmans 16 år gamle sønn ringte den israelske nødtelefonen etter at skytingen var over, fortalte han til Magen David Adom at en palestinsk ambulanse fra Røde Halvmåne ankom, men kjørte videre igjen uten å stoppe for å hjelpe. I et lydopptak av samtalen sier gutten: ”Det er to skadde her, men vi har Røde Halvmåne med oss … Ambulansen fra Røde Halvmåne kjørte bort fra oss. Jeg vet ikke hvorfor.”

Palestinsk Røde Halvmåne tilbakeviser anklagen om at de skal ha unnlatt å hjelpe de skadde. I en pressemelding påstår organisasjonen at de nettopp hadde ankommet åstedet og gått ut av ambulansen for å hjelpe de skadde, da en israelsk ambulanse dukket opp sammen med væpnede israelske soldater. De palestinske redningsarbeiderne skal da ha valgt å forlate åstedet fordi de ”følte seg utrygge på grunn av soldatene”.

En israelsk ambulansesjåfør benekter den palestinske versjonen. ”Vi så ambulansen fra Røde Halvmåne. Ingen gikk ut av bilen før de kjørte bort fra stedet”, forteller han.

Røde Halvmåne er underlagt retningslinjene til internasjonale Røde Kors, og dermed forpliktet til å hjelpe alle ofre på lik linje.

Statsminister Benjamin Netanyahu har bedt Israels ambassadør til FN, Danny Danon, om å rette en klage på palestinsk Røde Halvmåne til FNs generalsekretær Ban Ki-Moon.

 

Omstridt rivepraksis

Den israelske praksisen med å rive boligene til terrorister er omdiskutert. Kritikere mener middelet minner om kollektiv avstraffelse og kan bidra til å motivere andre familiemedlemmer også til å utføre terror. Hovedargumentet for å fortsette praksisen er at boligriving som en del av straffen for terror utgjør effektiv avskrekking.

Natt til mandag ble boligen til drapsmannen som tok livet av 25 år gamle Danny Gonen i juni revet. Boligen befant seg i Kalandiya, nord for Jerusalem og helt vest på Vestbredden. Flere hundre palestinere gjorde opptøyer mens rivingen pågikk, og angrep de israelske styrkene blant annet med skyting. De israelske soldatene forsvarte seg ved å besvare skytingen, og to palestinere ble drept i sammenstøtene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart