Den første delen av det påbegynte grensegjerdet mot Jordan, bygget i janaur 2016. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)
Den første delen av det påbegynte grensegjerdet mot Jordan, bygget i janaur 2016. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Israel bygger grensegjerde mot Jordan

Israel har begynt byggingen av et sikkerhetsgjerde langs den sørlige delen av grensen mot Jordan.

Denne uken har det israelske forsvarsdepartementet satt i gang å bygge et sikkerhetsgjerde langs den sørligste delen av grensen mot Jordan, ifølge Times of Israel. Israels 240 km lange grense mot Jordan har til nå ikke vært beskyttet med en fysisk barriere. Gjerdet som nå er under utbygging er planlagt å bli 30 km langt. Det kommer til å strekke seg fra kystbyen Eilat ved Rødehavet og opp til Timna-dalen, forbi stedet hvor det pågår bygging av en ny internasjonal flyplass. Utbyggingen av gjerdet, med patruljeveier, vaktposter og overvåkingssystem, er beregnet å være ferdig innen utgangen av 2016. Prosjektet har et budsjett på om lag 660 millioner kroner.

Da det politiske vedtaket ble gjort i juni 2015, uttalte statsminister Benjamin Netanyahu at gjerdet var å betrakte som en nasjonal sikkerhetsinteresse, og sammenlignet det med de allerede eksisterende grensegjerdene mot Egypt og Syria.

I 2013 fullførte Israel utbygging av et fem meter høyt grensegjerde mot den egyptiske Sinai-halvøya. Dette gjerdet tok tre år å bygge og kostet om lag 3,5 milliarder kroner. Det strekker seg helt fra Rafah ved Gaza-grensen til Eilat, en avstand på hele 394 km. Gjerdet har stanset store deler av den ulovlige innvandringen til Israel, i tillegg til å hindre terrorister i å ta seg inn i landet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart