Skjermdump fra Foreign Policy.
Skjermdump fra Foreign Policy.

Hizbollah forbereder sin største krig mot Israel

Krigen i Syria har kostet den libanesiske terrorgruppen mange liv. Men samtidig har de bygget opp en ny grad av militær kompetanse, som de planlegger å gjøre bruk av i sin neste krig mot Israel.

– For første gang har Hizbollah kapasitet til å kunne føre en bakkekrig mot Israel inne på israelsk territorium, sier kilder med nært kjennskap til terrororganisasjonen ifølge det amerikanske utenrikspolitiske magasinet Foreign Policy.

Selv om Hizbollah har mistet mer enn tusen av sine krigere i kamphandlingene i Syria, hvor de deltar på Assad-regimets side, har krigen også bidratt til at de har oppnådd en helt ny grad av militær kompetanse, ifølge rapporten. Gjennom Syria-krigen har Hizbollah tilegnet seg et nytt nivå av taktisk erfarenhet. De har også skaffet seg våpen som gjør dem til en langt farligere trussel enn tidligere.

– I den neste krigen vil ikke Hizbollah holde seg ved grensen, og de israelske samfunnene i nord vil ikke være beskyttet, sier en kilde med nær kjennskap til terrororganisasjonens virksomhet i Sør-Libanon.

5. januar plantet Hizbollah-styrker en bombe på israelsk side i grenseområdet.

Senere i januar ble en terrorcelle fra Hizbollah avslørt på Vestbredden.

I februar kom Hizbollah-leder Hassan Nasrallah med trusler om å begå et angrep som ville ta livet av flere tusen israelere i Haifa.

På israelsk side sier forsvarskilder på høyt nivå at Hizbollah fortsetter å være en av de største sikkerhetstruslene mot landet. Flere holder muligheten åpen for at det kan bli nødvendig med en storskala militæroperasjon for å stanse dem, ifølge Foreign Policy.

– Iran fører en krig mot Israel gjennom allierte aktører som Hizbollah i Libanon, som i dag utgjør den mest alvorlige trusselen mot Israel, har forsvarssjef Gadi Eisenkot uttalt.

 

Oppgradert våpenlager

Våpenlageret til Hizbollah har gjennomgått en stor oppgradering siden krigen i 2006 da de stort sett avfyrte upresise raketter mot Israel. De skal nå ha fått tilgang på flere modeller av mer avanserte og retningsstyrte raketter fra Iran og Syria.

– Nå har Hizbollah evnen til å ramme hele Israel med retningsstyrte raketter. De kan ramme mål i det sentrale og sørlige Israel med større nøyaktighet enn før, også mål som militærposter, flyplasser og mål av stor økonomisk betydning, sier analytiker Jeffrey White fra Washington Institute for Near East Policy.

Ifølge White ser det også ut til at Hizbollah har fått tak i avanserte luftforsvarssystemer og marineraketter, noe som vil kunne true henholdsvis det israelske luftforsvaret og Israels gassplattformer i Middelhavet.

– Dette er nytt, sier White.

Israelsk etterretning har tidligere rapportert at Hizbollahs rakettarsenal er kraftig økende.

Fra tid til annen kommer medierapporter om israelske luftangrep mot mål i Syria. Statsminister Benjamin Netanyahu har gått langt i å bekrefte at israelske luftstyrker på denne måten forsøker å hindre Hizbollah i å få tak i mer avanserte våpen.

 

Oppgraderte kampmetoder

Før Syria-krigen opererte Hizbollah stort sett med grupper på fem til 15 krigere når de utførte enkeltstående angrep på israelsk territorium. I Syria har Hizbollah-ledere fått trening i å kontrollere flere hundre krigere i en enkelt kamphandling. Dermed har de utviklet mer sofistikerte kontroll- og kommandorutiner, inkludert bruk av avansert telekommunikasjon og droner som rekognoserer områder.

– Israelerne tenker at vi har muligheten til ikke bare å invadere landsbyene deres i nord, men til å bli der og holde kontrollen, sier Foreign Policys kilde fra Hizbollah.

 

Umiddelbar krig uønsket

Selv om Hizbollah jevnlig truer Israel, og er åpne om at de forbereder en framtidig konflikt, er det lite som tyder på at en slik krig er ønsket i den nærmeste framtid. En årsak er at organisasjonen har mistet en mengde mannskaper og bruker mye av sin kapasitet i Syria. En annen årsak er at de ikke lenger har like bred oppslutning i Libanon. Det politiske klimaet i landet er blitt langt mer polarisert siden 2006. En tredje årsak er at krigsherjede Syria ikke lenger kan utgjøre noen trygg havn for libanesere som måtte få behov for å flykte på grunn av krig. Mange hundre tusen libanesere ville dermed bli værende i en krigssone uten å ha noe åpenbart sted å søke tilflukt. En fjerde årsak er at så mange parter er involvert i Syria på ulike måter – inkludert makter som Iran og Russland. Det er svært uforutsigbart hva en krig mellom Israel og Hizbollah på dette tidspunktet ville kunne få å bety for den totale maktbalansen i regionen.

 

Sunnimuslimske land terrorstempler Hizbollah

Samtidig som Hizbollah styrkes militært, er deres posisjon i den arabiske verden under hardt press. Shia-muslimske Hizbollah møter for tiden en ny grad av motstand fra de sunni-muslimske landene i Midtøsten. Gulf-statene, med Saudi-Arabia i spissen, vedtok onsdag 2. mars å definere Hizbollah som en terrororganisasjon, ifølge Reuters. Kort tid etterpå vedtok Den arabiske liga det samme på et møte i Kairo. Vedtakene kan få alvorlige konsekvenser for Hizbollahs innflytelse i regionen, og det kan bli vanskeligere for dem å samle inn penger til terrorvirksomheten, skriver Ha’aretz.

Hassan Nasrallah kommenterte utviklingen i form av nye trusler mot Israel i en tv-sendt tale søndag 6. mars.

– O, zionister, dersom noe arabisk regime skulle støtte dere, vil de falle. Israels tilstedeværelse vil aldri bli normal, og de kan ikke være en alliert for arabere når de driver med terror selv. Ikke noe arabisk regime vil kunne normalisere bånd til Israel, ikke Sauds hus og ikke noen andre, sa terrorlederen ifølge Times of Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart