Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ett år med paradokser for Netanyahu

Benjamin Netanyahu taler på valgvaken til Likud. (Foto: Skjermdump fra i24news.com)
Benjamin Netanyahu taler på valgvaken til Likud. (Foto: Skjermdump fra i24news.com)
Terror i gatene, men den beste strategiske sikkerhetssituasjon noensinne. Det er ikke det eneste paradokset ett år etter forrige Knesset-valg. Ser israelerne et alternativ til Netanyahu?

Etter Knesset-valget 17. mars 2015 kunne statsminister Benjamin Netanyahu ta fatt på sin fjerde periode som statsminister i Israel. Ett år etter valgseieren peker journalist Gil Hoffman i Jerusalem Post på flere paradokser i året som er gått.

«På den ene siden er det en bølge med terror i gatene. Men på den andre siden, sa forsvarsjef generalløytnant Gadi Eisenkot nylig at den strategiske sikkerhetssituasjonen er bedre enn noen gang.

På den ene siden viste en nylig meningsmåling at bare 8 prosent av israelerne er fornøyd med Netanyahus håndtering av sikkerhetssituasjonen. Men på den andre siden er han og hans regjering ikke i noen umiddelbar politisk fare.

På den ene siden er Netanyahus regjeringskoalisjon så liten den kan være. Men på den andre siden har den vært overraskende stabil.»

Hvordan kan Eisenkot snakke om en god sikkerhetssituasjon når israelere blir drept på gatene?

– Det er ikke god takt og tone å si det når mødre gravlegger sine barn. Men 35 mennesker drept på seks måneder er ikke en sikkerhetskrise. Det er mindre enn antallet tyrkere som ble drept i et bilbombeangrep i Ankara på søndag og tilsvarende ett terrorangrep under den andre intifadaens påskekveld i Netanya Park Hotel i 2002, skriver Hoffman.

Mange israelere mener Netanyahu burde gjort tøffere tiltak for å få en stans på terrorangrepene. Det kunne for eksempel være å begrense bevegelsesfriheten til palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, eller ødelegge husene eller utvise familier av terrorister.

– Årsaken til at Netanyahu ikke har gjort mer alvorlige tiltak kan være fordi antallet terrorofre ikke er høyt nok til å forsvare dem, fordi han tenker på hvordan handlingene vil bli oppfattet i utlandet eller fordi han tror at å holde palestinerne i arbeid og fornøyde er en vei til å forhindre terror, skriver Hoffman.

 

Alternativ?

En hovedgrunn til at Netanyahu har sittet så trygt i regjeringsstolen de siste årene, er at få israelere ser et reelt alternativ. I en ny meningsmåling fra Jerusalem Post sier 46 prosent at de har et alternativ til Netanyahu i sikte, 41 prosent svarer nei. Når Netanyahu blir sammenlignet med enkeltkandidater vinner han mot alle utfordrere.

Netanyahu mot Yesh Atid-leder Yair Lapid – 47 – 36

Netanyahu mot Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett – 40 – 29

Netanyahu mot tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi – 44 – 30

Netanyahu mot Zionist Union-leder Isaac Herzog – 56 – 25

Netanyahu mot Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman 49-23

Internt i Likud er Netanyahus posisjon enda sterkere. Den fremste utfordreren, Gideon Sa’ar, får bare 12 prosent oppslutning.

Bare 17 prosent svarer at de angrer på sin stemmegivning ved valget for ett år siden.

Opposisjonsleder Isaac Herzog har foreløpig ikke klart å vinne hjertene til de israelske velgerne. Når deltakerne i meningsmålingen gir karakter til ham i hans rolle som opposisjonsleder, får han dårligere karakter enn alle medlemmene i Netanyahus regjering.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart