Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Soldat etterforskes for drap

Soldaten på bildet er anklaget for med vilje å ha drept en palestinsk terrorist som ikke utgjorde en trussel. (Foto: Flash90)
Soldaten på bildet er anklaget for med vilje å ha drept en palestinsk terrorist som ikke utgjorde en trussel. (Foto: Flash90)
Det israelske forsvaret fører en av sine egne soldater for en militær domstol. Soldaten er anklaget for å ha skutt og drept en palestinsk terrorist som allerede var uskadeliggjort.

Den militære påtalemyndigheten sa i retten tirsdag at terroristen som ble drept ikke lenger utgjorde noen trussel da soldaten valgte å skyte ham. Soldaten vil derfor mest sannsynlig bli tiltalt for enten forsettlig eller overlagt drap, avhengig av det endelige resultatet av granskningen og av obduksjonsrapporten om den drepte, skriver Times of Israel.

Hendelsen fant torsdag 24. mars i Hebron. To palestinske terrorister gikk til knivangrep mot israelske soldater, og skadet en soldat. De israelske styrkene skjøt begge angriperne i selvforsvar. Den ene av dem ble momentant drept. Den andre ble skadet. Etter ti minutter gikk den tiltalte soldaten bort til den skadde terroristen og skjøt og drepte ham. Et videoopptak publisert av organisasjonen B’Tselem viser at terroristen ble skutt i hodet av soldaten mens han allerede lå forsvarsløs på bakken. Før han skjøt, skal soldaten ha uttalt at den overlevende knivangriperen ”burde bli drept”. Etterpå skal han ha sagt til sine overordnede at vedkommende ”fortjente å dø”. Offiseren som var ansvarlig for å lede soldatene på stedet, rapporterte selv inn hendelsen umiddelbart. Alt dette er kommet fram i det israelske forsvarets egen gransking av hendelsen. Soldaten ble umiddelbart suspendert fra tjenesten. Allerede dagen etter ble det innledet høring av saken i en militær domstol i Kiryat Malachi. Soldaten har hevdet at han trodde terroristen var bevæpnet med et bombebelte, og at han skjøt ham i frykt for at han ville fortsette angrepet ved å sprenge seg selv i luften. IDFs granskere sier derimot at terroristen allerede var kroppsvisitert, og at det dermed var klart at han ikke var bevæpnet på tidspunktet da han ble skutt.

 

Forsvarssjefen, forsvarsministeren og statsministeren fordømmer drapet

Saken har skapt politisk debatt i Israel om hvordan forsvaret best kan håndtere saker der en soldat har brutt med IDFs moralske verdier og gjeldende protokoller. En del politikere på høyresiden, som partilederne Naftali Bennett fra Bayit Yehudi og Avigdor Lieberman fra Yisrael Beiteinu, kritiserer det militære rettsapparatet for å forhåndsdømme i saken. Noen hundre demonstranter har samlet seg utenfor rettssalen under høringene for å markere sin støtte til soldaten.

Forsvarssjef Gadi Eisenkot, forsvarsminister Moshe Ya’alon og statsminister Benjamin Netanyahu sendte alle ut hver sin uttalelse der de allerede noen timer etter drapet slo fast at det som var skjedd, var et brudd med det israelske forsvarets ånd, og at saken var under granskning, ifølge Israel Hayom.

– Det som skjedde i Hebron var en svært alvorlig hendelse, sa Ya’alon under en sesjon i Knesset mandag.

Der understreket han at det allerede drapsdagen ble klart at den anklagede soldaten ikke var noen helt, men en som hadde gått imot gjeldende ordre. Forsvarsministeren gikk hardt ut mot dem som kritiserer rettsapparatets og forsvarets håndtering av saken.

– Hva er det dere vil ha? En dyrisk hær som har mistet sin moralske ryggrad? Jeg er stolt av at offiseren for kompaniet meldte fra om saken. Alle som er ulydige mot ordre må holdes ansvarlige, sa han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart