Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Graffiti fra et Price tag-angrep i 2014. (Illustrasjonsfoto: Det israelske politiet)
Graffiti fra et Price tag-angrep i 2014. (Illustrasjonsfoto: Det israelske politiet)

– Anklage om jødisk terrorbrann var fabrikkert

Etter å ha etterforsket en anklage om at ekstreme jødiske bosettere skulle ha satt fyr på en palestinsk bolig 10. mars, konkluderer det israelske politiet med at anklagen ikke stemmer med virkeligheten.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Flere palestinske medier meldte tidligere i måneden at jødiske bosettere på Vestbredden hadde vandalisert og satt fyr på et palestinsk hjem i landsbyen al-Khader utenfor Betlehem torsdag 10. mars.

Den palestinske huseieren som hevdet å være offer for hatkriminalitet utført av ekstreme jøder, fortalte politiet at angriperne først hadde sprayet teksten ”Død over araberne” med graffiti på en vegg i nærheten av familiens hjem. Deretter skulle de ha satt fyr på bolighuset, ifølge forklaringen hans. I tillegg skulle en gruppe på fem jødiske ungdommer ha ropt skjellsord og kastet steiner på ham. Huseierens fortelling ble bekreftet av faren hans, som påsto å ha sett de samme fem ungdommene i området dagen før.

 

– Anklagen er fabrikkert

Det israelske politiets talsperson Luba Samri opplyste tirsdag at politiet har gjennomført en grundig etterforskning av saken, ifølge Times of Israel. Anklagen ble tatt svært seriøst, og de fryktet at dette kunne dreie seg om enda et såkalt price tag-angrep. Dette begrepet brukes om angrep mot palestinere utført av ekstreme jøder, som regel i protest mot den israelske regjeringen, som etter deres oppfatning er for lite støttende overfor bosetterne på Vestbredden og for ettergivende overfor palestinerne.

Samri opplyser at politiet ikke har funnet noe bevis på at bosettere har utført noe slikt angrep. Politiet mener mannen som anmeldte saken selv har fabrikkert den. Ingen funn på åstedet bekrefter mannens historie. Vitnemål fra øyenvitner som befant seg i nærheten, avviker betydelig fra mannens egen historie. Den israelske militære påtalemyndigheten på Vestbredden har nå åpnet etterforskning av den palestinske mannen. Han er anklaget for å ha gitt falsk forklaring til myndighetene og for offentlig ordensforstyrrelse. Det er ventet at tiltale blir tatt ut i løpet av de neste ukene.

 

Enda en brann er under etterforskning

Price tag-angrepene på Vestbredden fordømmes av hele den politiske ledelsen i Israel. Statistikk har tidligere vist at ni av ti israelere tar avstand fra slike angrep. Israelske myndigheter møter jevnlig kritikk for at angrep mot palestinere angivelig ikke blir etterforsket og straffeforfulgt godt nok. Det mest alvorlige jødiske angrepet mot palestinere i nyere tid var terrorbrannen i Duma sommeren 2015, der tre personer, inkludert en baby, ble drept. To israelske jøder er nå tiltalt for dette angrepet.

Natt til søndag 20. mars sto huset til et sentralt palestinsk vitne i Duma-saken i brann. Lokale innbyggere i landsbyen mente det dreide seg om et nytt angrep av jødiske ekstremister. Søndag kveld meddelte politiet og etterretningstjenesten Shin Bet at den innledende etterforskningen likevel ikke tydet på at jødiske bosettere sto bak brannen. ”Funnene vi har gjort på åstedet så langt, samsvarer ikke med de vanlige kjennetegnene på et brannstiftingsangrep utført av jøder”, uttalte etterforskerne. Det endelige resultatet av denne saken er fortsatt ikke kjent.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart