Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvordan Hamas utnytter bistandsmidler

Her avdekker israelske grensevakter et forsøk på å smugle inn skuddsikre plater til Gaza, gjemt blant et lastebillass med bildeler. Bildet er tatt i desember 2015. (Illustrasjonsfoto: Det israelske forsvarsdepartementet)
Her avdekker israelske grensevakter et forsøk på å smugle inn skuddsikre plater til Gaza, gjemt blant et lastebillass med bildeler. Bildet er tatt i desember 2015. (Illustrasjonsfoto: Det israelske forsvarsdepartementet)
- Mens velmenende giverland støtter Gaza for å hjelpe innbyggerne, utnytter Hamas situasjonen for å bygge seg opp til nye kamper mot Israel, forklarer journalist Avi Issacharoff i Times of Israel.

I en analyseartikkel i Times of Israel viser Avi Issacharoff flere eksempler på hvordan Hamas-regimet i Gaza konkret utnytter bistandsmidler til å berike sin egen organisasjon. Slik blir de i stand til å bygge seg opp militært og forberede seg på nye kamper mot Israel.

 

Gjenoppbygger hus for giverpenger – selger til innbyggerne

Mens internasjonale medier til stadighet forteller om de 100.000 menneskene som fortsatt er husløse i Gaza på grunn av ødeleggelsene under krigen sommeren 2014, rapporteres det ikke fullt så ofte om hvordan arbeidet med å gjenoppbygge de 17.000 ødelagte boenhetene håndteres av Hamas-myndighetene, påpeker journalisten.

Gjenoppbyggingen av boligene er nemlig i gang, sponset fra utlandet. Men selv om byggingen ikke koster Hamas noe, tar Hamas likevel betaling for boligene fra befolkningen sin – vel å merke fra dem som ikke har noen nær tilknytning til Hamas. Terrororganisasjonens egne aktive slipper å betale.

Følgende historie forteller hvordan dette foregår: Nylig var en utsending fra Qatar i Gaza for å innvie en ny bydel i Khan Younis, bygget for giverpenger fra Qatar. Bydelen har fått navnet Hamad City, oppkalt etter faren til den nåværende regenten i Qatar. Hamad City består av 1.040 nye boenheter. Hamas-myndighetene arrangerte et lotteri som de husløse kunne melde seg på, og slik avgjorde de hvem som skulle få flytte inn i de nybygde boligene. De heldige vinnerne fikk bolig – mot å betale 330.000 kroner til Hamas. Bare 150 av vinnerne ble fritatt fra å betale, fordi de personlig hadde nære bånd til Hamas. De som måtte betale fikk oppgitt varierende årsaker. Noen fikk høre at pengesummen var nødvendig for å få koblet boligene på vann- og elektrisitetsnettverk. Andre fikk høre at det var snakk om et obligatorisk bidrag til de som fortsatt var husløse. Når gjennomsnittslønningen i Gaza er 1.450 kroner i måneden, fortoner 330.000 kroner seg som ganske mye penger. Innkrevingen gir Hamas nesten 300 millioner ekstra kroner å rutte med.

 

Krever avgift for å gi tilbake fiskebåter

Et annet område der Hamas-myndighetene utnytter sin egen befolkning økonomisk, er etter at smuglerforsøk av fiskere avsløres av israelske myndigheter. Israel fører som kjent en sjøblokade av Gaza på grunn av faren for våpensmugling til terrorgruppene. Båter som beveger seg forbi den tillatte grensen på seks nautiske mil fra kysten (ni mil i den sørlige delen av kystlinjen fra denne uken) blir stanset av Israels marine. I en del tilfeller bli båtene beslaglagt av Israel inntil de er grundig gjennomsøkt og klarert for mistanke om ulovlig aktivitet. Når båtene så tilbakeleveres fra Israel via myndighetene i Gaza, krever Hamas-myndighetene avgift fra eierne før utlevering.

Hver gang en innbygger i Gaza trenger hjelp av politiet, må vedkommende også betale en avgift.

De 40.000 ansatte i Hamas’ væpnede styrker, inkludert politiet, får kontinuerlig utbetalt lønn til rett tid, selv om andre offentlig ansatte i Gaza må leve med stadige forsinkelser i lønnsutbetalingene. Og lønnen til de væpnede styrkene forsørges av bistand fra Iran – ikke av avgiftene de krever inn.

 

”Selger” legeattester som gir adgang til Vestbredden

En annen måte Hamas skaffer seg både inntekter og smuglermuligheter på, er ved å ”selge” legeattester. Det er ingen hemmelighet i Gaza at du for en viss pengesum kan få en anvisning fra en lege om at du trenger medisinsk behandling på Vestbredden, eller i noen tilfeller til og med i Israel. Det er vanlig for Hamas å bruke dem som får innvilget slik reisetillatelse til å overføre penger eller informasjon til mannskaper på Vestbredden.

 

Bruker 200 millioner i året på smuglervarer til terrorbruk

Når det internasjonale samfunnet fokuserer ensidig på at Israel og Egypt har ansvar for de økonomiske vanskelighetene i Gaza, snur man samtidig det blinde øyet til Hamas, påpeker Issacharoff. Man ser bort fra hvordan Hamas beriker seg på midler som skulle ha kommet innbyggerne til gode og investerer mange millioner i måneden i å gjenoppbygge sine terrorbaser, angrepstunneler og rakettlagre. Ifølge israelske overslag bruker Hamas over 200 millioner kroner i året bare på smuglervarer til bruk i våpenproduksjon og tunnelbygging.

De fleste smuglervarene skjules i noen av de 650 til 700 lastebilene som hver dag krysser grensen ved Kerem Shalom-overgangen fra Israel. Det går knapt en uke uten av israelske myndigheter avdekker slike smuglerforsøk.

Smuglervarene kommer i tillegg til den ukjente mengden byggematerialer som var beregnet til gjenoppbyggingen etter krigen, men som vel framme i Gaza i stedet har havnet i Hamas’ hender. Sement og trematerialer som innen nå kunne ha gitt husrom til mange flere, er i stedet satt i terrorens tjeneste.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart