Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Gaza-fisker innrømmet våpensmugling for Hamas

Tre menn fra Gaza ble i januar 2015 arrestert etter å ha forsøkt å smugle flytende glassfiber for produksjon av raketter (Illustrasjonsfoto: IDF)
Tre menn fra Gaza ble i januar 2015 arrestert etter å ha forsøkt å smugle flytende glassfiber for produksjon av raketter (Illustrasjonsfoto: IDF)
Den israelske marinen arresterte i slutten av april en 39 år gammel palestinsk mann som brukte fiskebåten sin til å smugle våpen for Hamas.

Det kunngjorde den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet mandag 15. mai. Nyheten ble omtalt i Times of Israel tirsdag 16. mai.

Palestineren Salim Jamal Hassan Naman fra flyktningeleiren Al-Shati i den nordlige delen av Gaza-stripen, ble arrestert utenfor kysten av Gaza av israelske marinesoldater etter at båten hans hadde «gjort et avvik fra det tillatte seileområdet», meldte Shin Bet.

Fisker og våpensmugler Salim Jamal Hassan Naman (Foto: Shin Bet)
Fisker og våpensmugler Salim Jamal Hassan Naman (Foto: Shin Bet)

I begynnelsen av april utvidet israelske myndigheter distansen som fiskebåter fra Gaza kan bevege seg fra land, fra seks til ni nautiske mil.

Ifølge Shin Bet har Hamas utnyttet og misbrukt denne endringen, som burde kommet det sivile samfunnet til nytte, til militær opprustning.

I avhør hos Shin Bet innrømmet Naman å ha smuglet våpen og ammunisjon i tillegg til komponenter for å lage raketter til Hamas og andre terrorgrupper på Gaza-stripen.

Han fortalte også detaljer om smuglerplanene og angrepsstrategien til Hamas, og at de bruker fiskere for å «kamuflere» den militære aktiviteten. Spesialiserte smuglere blir brukt – i tillegg til fiskere – til å frakte smuglervarer fra og til Egypt.

Israel innførte i 2007 – da Hamas tok makten i Gaza – en lovlig sjøblokade av området for å hindre at Hamas og andre terrorgrupper smugler inn våpen. Det har både norske myndigheter og den FN-oppnevnte Palmer-kommisjonen, slått fast. Hele Palmer-rapporten kan leses her.

 

Våpen funnet på skipet Victoria i mars 2011 (Foto: IDF)
Våpen funnet på skipet Victoria i mars 2011 (Foto: IDF)

Alle varer til Gaza som ankommer sjøveien blir nå losset i havnebyen Ashdod i Israel og deretter fraktet i lastebiler til Gaza.

I tillegg til trusselen fra tunneler som bygges fra Gaza til Israel dypt nede i bakken, er våpensmugling sjøveien og faren for angrep fra dykkere alvorlige trusler mot Israel.

IDF og israelske myndigheter er kjent med at Hamas den siste tiden har økt den maritime militære opprustningen og at de har gjennomført både skyte– og dykkerøvelser.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart