Tre menn fra Gaza ble i januar 2015 arrestert etter å ha forsøkt å smugle flytende glassfiber for produksjon av raketter (Illustrasjonsfoto: IDF)
Tre menn fra Gaza ble i januar 2015 arrestert etter å ha forsøkt å smugle flytende glassfiber for produksjon av raketter (Illustrasjonsfoto: IDF)

Gaza-fisker innrømmet våpensmugling for Hamas

Den israelske marinen arresterte i slutten av april en 39 år gammel palestinsk mann som brukte fiskebåten sin til å smugle våpen for Hamas.

Det kunngjorde den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet mandag 15. mai. Nyheten ble omtalt i Times of Israel tirsdag 16. mai.

Palestineren Salim Jamal Hassan Naman fra flyktningeleiren Al-Shati i den nordlige delen av Gaza-stripen, ble arrestert utenfor kysten av Gaza av israelske marinesoldater etter at båten hans hadde «gjort et avvik fra det tillatte seileområdet», meldte Shin Bet.

Fisker og våpensmugler Salim Jamal Hassan Naman (Foto: Shin Bet)
Fisker og våpensmugler Salim Jamal Hassan Naman (Foto: Shin Bet)

I begynnelsen av april utvidet israelske myndigheter distansen som fiskebåter fra Gaza kan bevege seg fra land, fra seks til ni nautiske mil.

Ifølge Shin Bet har Hamas utnyttet og misbrukt denne endringen, som burde kommet det sivile samfunnet til nytte, til militær opprustning.

I avhør hos Shin Bet innrømmet Naman å ha smuglet våpen og ammunisjon i tillegg til komponenter for å lage raketter til Hamas og andre terrorgrupper på Gaza-stripen.

Han fortalte også detaljer om smuglerplanene og angrepsstrategien til Hamas, og at de bruker fiskere for å «kamuflere» den militære aktiviteten. Spesialiserte smuglere blir brukt – i tillegg til fiskere – til å frakte smuglervarer fra og til Egypt.

Israel innførte i 2007 – da Hamas tok makten i Gaza – en lovlig sjøblokade av området for å hindre at Hamas og andre terrorgrupper smugler inn våpen. Det har både norske myndigheter og den FN-oppnevnte Palmer-kommisjonen, slått fast. Hele Palmer-rapporten kan leses her.

 

Våpen funnet på skipet Victoria i mars 2011 (Foto: IDF)
Våpen funnet på skipet Victoria i mars 2011 (Foto: IDF)

Alle varer til Gaza som ankommer sjøveien blir nå losset i havnebyen Ashdod i Israel og deretter fraktet i lastebiler til Gaza.

I tillegg til trusselen fra tunneler som bygges fra Gaza til Israel dypt nede i bakken, er våpensmugling sjøveien og faren for angrep fra dykkere alvorlige trusler mot Israel.

IDF og israelske myndigheter er kjent med at Hamas den siste tiden har økt den maritime militære opprustningen og at de har gjennomført både skyte– og dykkerøvelser.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart