Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Rakettangrep rammet Sderot – Israel svarte med en serie luftangrep

Politiet undersøker åstedet for raketteksplosjonen i Sderot søndag 21. august 2016. (Foto: Israelsk politi)
Politiet undersøker åstedet for raketteksplosjonen i Sderot søndag 21. august 2016. (Foto: Israelsk politi)
Hamas truer med å intensivere angrepene mot Israel, mens det israelske forsvaret maner til å unngå en opptrapping av konflikten.

Forholdet mellom Israel og Gaza er anspent etter at terrorister i Gaza søndag gikk til rakettangrep, og det israelske forsvaret besvarte angrepet.

 

Rammet sentrum av Sderot

Palestinske terrorister i Gaza avfyrte søndag ettermiddag en rakett mot Israel, ifølge blant andre Times of Israel, Jerusalem Post og Ynetnews.com. Raketten slo ned i sentrum av den sør-israelske byen Sderot, som har 19.000 innbyggere, omtrent kl.14.30 lokal tid. Like før eksplosjonen gikk rakettalarmen både i Sderot og ellers i Sha’ar Hanegev-regionen. Raketten eksploderte mellom to bolighus, i nærheten av en høyskole og en jernbanestasjon. Ingen kom til skade i rakettangrepet. Terrorgruppen PFLP tok først på seg ansvaret for angrepet og antydet at det var et svar på at en av gruppens terrorister som sitter fengslet i Israel, ikke var blitt løslatt ennå, etter at løslatelsen var ventet tidligere i sommer. Senere søndag kveld forteller nye medierapporter at en salafistgruppe med navnet Ahfad a-Sahva sto bak angrepet. Etter hvert hevder også flere andre av de mindre salafistgruppene i Gaza å ha stått bak angrepet.

Dette er 14. gang i 2016 at en rakett fra Gaza slår ned i Israel. Forrige gang var 1. juli, da en rakett traff en barnehage i Sderot, der det heldigvis ikke var noen til stede.

 

50 israelske luftangrep

Like etterpå besvarte det israelske forsvaret angrepet med et luftangrep og et artilleriangrep mot to mål som tilhørte Hamas’ væpnede terrorstyrker i Beit Hanoun, nord på Gaza-stripen. Ifølge palestinske kilder ble to personer skadet i motangrepet. Fordi Hamas utgjør myndighetene i Gaza, holder Israel Hamas ansvarlig for alle angrep fra Gaza.

Sent søndag kveld utførte det israelske luftforsvaret enda en serie med angrep mot terror-relaterte mål i Gaza. En kilde fra det israelske forsvaret sier til Times of Israel at luftforsvaret gjennomførte 50 angrep på to timer. Palestinske kilder i Gaza sier at israelske angrep har rammet flere steder nord i Gaza, inkludert et vanntårn i Beit Hanoun og en base som tilhører Hamas’ væpnede terrorstyrker i Beit Lahiya. Mellom to og fem personer skal ha blitt skadet søndag kveld.

 

– Ikke interessert i opptrapping

Flere israelske aviser bemerker at omfanget av Israels reaksjon denne gangen var større enn etter de andre rakettangrepene den senere tiden. Mange ville ha trodd at reaksjonen var over etter ettermiddagens to angrep.

Kilder i det israelske forsvaret sier at de ikke ønsker en opptrapping av konflikten med Hamas, men at de er klare for hva som helst.

De opplyser samtidig at 1.000 lastebiler med forsyninger til Gaza kjører gjennom grensen fra Israel i dag, mandag 22. august. (Det har lenge vært kjent at flere hundre lastebiler med forsyninger vanligvis passerer gjennom Gaza-grensen fra Israel hver virkedag.)

Forsvarets talsmann Peter Lerner sier at de ”fortsetter å ha som mål å opprettholde stabiliteten i regionen”, og at operasjonene søndag ble gjennomført ”for å bringe ro til innbyggerne i Sør-Israel”.

– Når terrorister i Hamas’ Gaza, drevet av en radikal agenda basert på hat, angriper mennesker midt i sommerferien, er hensikten tydelig – å påføre smerte, skape frykt og terrorisere, uttaler Lerner.

– Angrepene fra IDF er et svar på rakettangrep mot israelsk territorium. Rakettangrepene utgjør en trussel mot Israels sikkerhet og et angrep mot staten Israels uavhengighet. Terrororganisasjonen Hamas har makten på Gaza-stripen og er derfor ansvarlig for all terroraktivitet med utspring fra Gaza, sier han.

 

Hamas anklager og truer Israel

Hamas’ talsmann Sami Abu Suhri uttalte søndag kveld at ”opptrappingen kommer av den israelske okkupasjonens ønske om å skape nye maktforhold i Gaza”.

– Vi holder Israel ansvarlig for opptrappingen i Gaza og understreker at de med sin aggresjon ikke vil lykkes i å knuse vårt folks vilje og diktere motstandsbevegelsens betingelser, sa Abu Suhri.

 

Trusler om angrep og mishandling av sivile

Søndag ettermiddag, etter rakettangrepet og de to første israelske motangrepene, holdt Hamas en stor demonstrasjon i byen Rafah, sør på Gaza-stripen. Ifølge AFP deltok mer enn tusen maskerte medlemmer av Hamas’ væpnede fløy, Izzadeen al-Kassam Brigadene. Terrorstyrkene viste fram raketter og andre våpen i en parade. Terrorstyrkenes talsmann Abu Obieda rettet trusler mot Israel om opptrapping av konflikten dersom Israel fortsetter luftangrepene og ikke opphever ”blokaden” (som i realiteten er en sjøblokade samt en begrensning på innførsel av visse varegrupper som er hyppig brukt i terroraktivitet).

– Blokaden vil ikke kunne hindre Kassam-brigadene i å utvikle sin kapasitet, og skal ikke få bidra til å opprettholde dagens rolige situasjon, sa han.

– Den som planter sinne vil få høste en vulkan, truet Obieda.

Samtidig truet han med å mishandle de tre sivile israelske mennene som sitter i fangenskap hos Hamas. Hamas har tidligere erkjent å holde fanget etiopisk-jødiske Avraham Mengistu og den israelske beduinen Haisham al-Sayed. En tredje israeler, beduinen Juma Ibrahim Abu Ranim, forsvant inn i Gaza i juli. Felles for de tre er at de beskrives som mentalt syke, de er sivile og de tok seg inn i Gaza på egenhånd.

– Fienden [Israel] vet at deres fanger vil få den samme behandlingen som våre fanger i israelske fengsler, sa Obieda i protest mot angivelig dårlig behandling av Hamas-medlemmer i israelske fengsler.

 

Mandag formiddag er det ikke meldt om flere angrep fra Gaza etter de israelske luftangrepene søndag kveld.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart