Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Branninfernoet fortsetter

Brann i Haifa 24. november 2016. (Foto: David King, flickr)
Brann i Haifa 24. november 2016. (Foto: David King, flickr)
... for femte dag på rad.

Lørdag kjempet israelske brannmannskaper en innbitt kamp mot en rekke nye branner i Israel. Det meldes om at nye branner er oppstått i byer som Haifa, Nasaret, og nær Jerusalem, melder Times of Israel.

Twitter-videoen under viser hvordan et amerikansk Boeing 747 «Supertanker» fly bisto i slukningsarbeidet i Nataf, nær Jerusalem, lørdag ettermiddag.

Flere titalls personer skal ha blitt avhørt av israelsk politi siden brannene startet tirsdag, opplyser Times of Israel. Israelske sikkerhetsstyrker har de siste dagene arrestert flere titalls palestinere, flere av disse er mistenkt for brannstiftelse. Tre av de mistenkte skal ha befunnet seg i en bil i nærheten av byen Ramallah. I bilen gjorde politiet funn av bensinkanner, filler, hansker og lightere, melder Yedioth Aharonoth.

Lørdag morgen våknet innbyggerne i bosetningen Halamish på Vestbredden til sitt livs verste mareritt. Flere titalls brannmannskaper jobbet på spreng for å kvele flammene som til nå skal ha slukt minst 15 boliger.

Over 25 personer fikk brannskader som følge av flammene. Alle bosetningens innbyggerne – over 350 familier – ble fredag evakuert fra sine hjem, skriver Times of Israel. Evakueringen skjedde etter at det tok fyr i noen strømledninger. Fire personer er lettere skadet, to av disse er brannmenn.

Flere brannfly bistår brannmennene på bakken i slokningsarbeidet, og flere palestinske brannmenn fra Ramallah har bistått de israelske brannmannskapene i å bekjempe flammene.

Youtube-videoen under er fra slukningsarbeidet i Halamish:

To palestinere ble lørdag morgen arrestert, mistenkt for å ha påsatt brannen som brøt ut sent fredag kveld. De ble tatt inn til avhør, men ble senere løslatt, opplyser nettstedet Walla.

Brannvesenet rapporterte lørdag morgen at de har kontroll på flammene, men senere utpå ettermiddagen dukket det opp nye branner på forskjellige steder, melder Times of Israel.

Talsperson for brannvesenet i Jerusalem, Asaf Avres, la i et intervju med Yedioth Aharonoth ikke skjul på at han var sterkt preget av slukningsarbeidet i Halamish.

«Gårsdagens syn var en vanskelig affære. Husene kollapset og brant ned i en dominoeffekt. Etter å ha sett ødeleggelsene i dagslys, går mitt hjerte ut til beboerne», sa Avres.

«Jeg har vært brannmann i 23 år, og jobbet med slukningsarbeidet i Karmel-brannen, men har aldri opplevd en uke som dette. Det var ekte frykt her”, la han til.

Kartet under viser hvor de siste brannene har oppstått.

Israelerne hadde håpet på at de verste bølgene av branner som har herjet siden tirsdag, ville ta slutt lørdag. Tørt vær og sterk vind har vært årsaker til at flammene har kunnet spre seg. Det er foreløpig ikke meldt om regn de neste dagene.

Så langt har ingen menneskeliv gått tapt som følge av de mange kratt- og skogbrannene, men flere hundre mennesker er skadet og flere hus har blitt oppslukt av flammene.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart