En terrorist fra Hamas bærer en angrepsrakett. (Illustrasjonsfoto: Zoriah / Flickr.com)
Hamas har en rekke raketter som de bruker til å skyte mot den israelske sivilbefolkningen. (Foto: Zoriah / Flickr.com)

For første gang på 30 år ble ingen israelere drept av terror fra Gaza

Sikkerhetstjenesten Shin Bet avverget 16 selvmordsbombinger og 16 kidnappinger i 2016.

I 2016 ble ikke en eneste israeler drept i noe terrorangrep utført av terrorister fra Gazastripen for første gang på 30 år. Årsaken var ikke manglende vilje hos de palestinske terrorgruppene, men årvåkenhet hos den israelske sikkerhetstjenesten. Det fortalte Nadav Argaman, sjef for sikkerhetstjenesten Shin Bet, da han presenterte sine årlige rapport til Knesset, skriver avisen Times of Israel.

Men selv om Hamas og andre terrorgrupper holdt terroraktiviteten ut fra Gaza relativt rolig, ble mye av virksomheten deres overført til Vestbredden og Israel. Hamas skal ha økt innsatsen for å utføre terrorangrep fra andre steder enn Gaza.

– Hamas er i en strategisk knipe og er ute etter å undergrave sikkerhetssituasjonen på Vestbredden gjennom bombing, sa sjefen for Shin Bet under presentasjonen.

For å stanse angrepene har Israel trappet opp sine aksjoner mot Hamas på Vestbredden. Det resulterte i at 1,035 mistenkte medlemmer ble arrestert og 114 terrorceller ble brutt opp i fjor. Antallet terrorceller hadde økt med 70 fra året før.

Rundt 184 skyteangrep, 16 kidnappingsforsøk og 16 planlagte selvmordsbombinger ble forhindret av Shin Bet i 2016. Det ble også 84 andre angrep, som knivstikkinger og bilpåkjørsler. Disse tallene inkluderer ikke terrorangrep som er stanset av andre israelske sikkerhetstjenester, som det israelske forsvaret og det israelske politiet.

Til tross for dette ble ikke antallet israelere som ble drept i terrorangrep dramatisk lavere i fjor enn foregående år. I løpet av 2016 ble 16 israelere og én utlending drept i terrorangrep, i tillegg ble 149 sivile skadet. Dette var en relativt liten nedgang fra året før, da 20 mennesker ble drept og 188 såret i forskjellige terrorangrep.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart