Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Likvidering av Hamas-leder kan blusse opp konflikten

Fredag ble Mazen Faqha skutt og drept i sin egen garasje på Gaza. (Foto: Qassam)
I mars ble Mazen Faqha skutt og drept i sin egen garasje. Nå er tre pågrepet for drapet. (Foto: Qassam)
Hamas beskylder Israel for å stå bak drapet på deres militære leder Mazen Faqha og lover hevn.

Fredag ble Hamas´ militære leder, Mazen Faqha, skutt og drept i garasjeanlegget til sin egen bolig på Gaza. Opptil flere gjerningsmenn skal ha gjemt seg i garasjen og skutt Faqha fire ganger like etter at han hadde parkert bilen sin. Gjerningsmennene skal ha brukt lyddempere og ikke etterlatt seg noen spor. Da liket ble funnet etter halvannen timer var gjerningsmennene forduftet, skriver avisen Times of Israel.

Likvideringen fremstår som svært profesjonelt utført og Hamas har derfor rettet pekefingeren mot Israel og den israelske etteretningstjenesten Mossad. Påstandene har verken blitt bekreftet eller avkreftet av israelske myndigheter, som ved flere andre anledninger har påtatt seg ansvaret for likvidering av kjente terrorister.

– Dette drapet har tydelig spor av Mossad, sier Gazas justisminister, Ismail Jaber.

Mazen Faqha, opprinnelig fra Vestbredden, ble arrestert for terrorisme under den andre intifada i 2002. Han fikk flere livstidsdommer i fengsel for å ha arrangert en selvmordsbombing som kostet ni israelere livet, men ble løslatt i 2011 i forbindelse med fangeutvekslingen for den israelske soldaten Gilad Shalit. Etter løslatelsen ble Faqha forvist til Gaza hvor han etter kort tid ble involvert i terror igjen.

Ifølge israelsk etterretning har de sett Faqhas «fingeravtrykk» på flere planlagte og gjennomførte terrorangrep fra Hamas-celler på Vestbredden de siste årene. Faren til den avdøde sier til Hamas TV at israelske sikkerhetstjenester flere ganger skal ha advart familien om at sønnen ville bli drept, hvis han ikke sluttet med terroren.

– De sa at Mazen utførte angrep mot Israel og at Israels arm er lang, sier faren.

Flere tusen mennesker fulgte Mazen Faqha til graven lørdag og under gravfølget ble det ropt «hevn, hevn, hevn». Hamas har allerede uttalt at de vil følge oppfordringen.

– Hvis fienden tror at dette drapet vil endre maktbalansen, så bør de være klar over at Hamas vil være i stand til å ta igjen med samme mynt, sier Khalil al-Haya, en representant for den nye Hamas-lederen på Gazastripen, Yahya Sinwar.

Ron Ben-Yishai, journalist i den israelske avisen Israel Hayom, skriver i en kommentar at siden Hamas peker på Israel som de skyldige for drapet, kan konflikten blusse opp igjen på Gaza-stripen. Han frykter Hamas vil gjøre alvor av truslene om hevn, men tror ikke det er noe som kommer til å skje i nær fremtid.

– De vil vente med sin hevn til de finner et svakt punkt og frem til de har fått planlagt aksjonen, men det kan skje på Gaza-grensen eller på Vestbredden, skriver han.

Til tross for faren for hevnaksjoner mener den kjente kommentaren at drapet var nødvendig, hvis det skulle vise seg at det er Israel som står bak. Han påpeker at det sender et signal til de 1.027 fangene som ble løslatt under fangeutvekslingen, om at de vil bli straffet hvis de går tilbake til gamle synder med terror mot Israel.

– Hvis det familien sier er sant [om at sønnen ble advart flere ganger], så var det et gult kort, mens drapet var det røde kortet. Vi må bare anta at Israel ikke hadde hatt noen interesse i å likvidere Faqha hvis det ikke var på grunn av hans involvering i planlegging av terrorangrep som førte til flere døde israelere, skriver Ben-Yishai.

Etter drapet fredag ble alle muligheter for å komme seg inn og ut av Gaza-stripen stengt av Hamas-regimet, men mandag formiddag ble grensene åpnet opp igjen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart