Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Strengere sikkerhet ved Tempelhøyden

Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tempelhøyden i Jerusalem. Al-Aqsa-moskéen til venstre og Klippedomen til høyre på bildet (Foto: Wikimedia Commons)
Politiet har innført flere midlertidige tiltak for å unngå nye terrorangrep.

Etter fredagens terrorangrep, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept av væpnede terrorister, er det innført strengere sikkerhetskontroll for å komme inn til Tempelhøyden. Et av tiltakene som er innført er at besøkende nå må gå gjennom en metalldetektor før de slipper inn på det sensitive området, skriver Times of Israel.

På Tempelhøyden ligger de to muslimske helligdommene Klippedomen og al-Aqsa-moskeen. Det var også her de jødiske templene tidligere lå. Selv om området er det aller helligste stedet for jøder, er tilgangen deres begrenset. De har lov til å besøke området, men de har ikke lov til å be der. Etter at Israel fikk kontroll over området etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten på Tempelhøyden. Slik har det vært i 50 år.

Selv om de nye sikkerhetstiltakene er innført for å unngå nye blodige angrep, møter de motstand hos blant andre Den arabiske liga og Waqf-stiftelsen. De protesterer mot at besøkende til helligdommene nå må gjennom et strengere sikkerhetsregime.

– Vi avviser endringene som er innført av den israelske regjeringen. Vi nekter å gå gjennom disse metaldetektorene, sier sjeik Omar Kiswani, direktør for Al-Aqsa.

Men selv om noen valgte å be utenfor sikkerhetskontrollen var det mange som ikke tok protestene til Kiswani og andre til følge. Mange som søndag skulle inn og be på området, valgte å gå gjennom metalldetektorene. Israels sikkerhetsminister, Gilad Erdan, sier sikkerhetskontroll for besøkende til Tempelhøyden er kommet for å bli.

– Når mennesker blir skutt inne på området er alle røde linjer krysset, sier han.

I fredagens angrep skal tre terrorister ha fått tilgang på maskinpistoler og pistoler som var gjemt inne på det hellige området. Disse ble brukt til å drepe Haiel Sitawe (30) og Kamil Shnaan (22). I tillegg ble de tre terroristene skutt og drept av andre politibetjenter i angrepet. Selv om det har vært mange terrorangrep i Gamlebyen i Jerusalem de siste to årene, er det sjeldent med et angrep ved Tempelhøyden.

Yoram Halevi, som leder politiet i Jerusalem, sier metalldetektorene som kom på plass søndag er midlertidige og det jobbes med en endelig sikkerhetsprosedyre. Tempelhøyden ble delvis åpnet på søndag etter å ha vært stengt siden fredag.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart