Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinernes «brann-terror» øker i omfang

Heliumballonger frakter brannbomber. (Skjermbilde fra Kan)
Heliumballonger frakter brannbomber. (Skjermbilde fra Kan)
Palestinere på Gazastripen har satt fyr på minst 17.500 mål av Israel de siste to månedene.

Ikke nok med at den voldelige palestinske mobben på Gazastripen brenner bildekk for å skjule angrep mot det israelske grensegjerdet. Etter at demonstrasjonene og opptøyene langs grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel startet 30. mars har palestinerne sendt opp et stort antall drager som frakter med seg brannfakler over grensen.

Hensikten er å sette fyr på alt som kan brennes og ødelegges på den israelske siden, inkludert bygninger, jordbruksland, korn- og grønnsaksåkre, skog og naturreservat.

Den aller nyeste metoden for å stifte brann er å bruke ballonger fylt med helium for å frakte brannbombene over grensen til Israel, skriver Times of Israel.

https://www.facebook.com/StandWithUs/videos/10155715835552689/

Prinsippet er det samme som for drager: Send de brennende innretningene opp i luften og la vinden fra Middelhavet bringe dem over grensen til Israel.

Palestinerne har i minst en og en halv måned brukt slike ballonger, men de siste ukene har antallet steget kraftig.

Totalt har rundt 17.500 mål blitt rammet i over 250 branner i løpet av de to siste månedene, ifølge foreløpige takstberegninger.
Det er ukjent hvor mange av brannene som har blitt startet av drager og hvor mange av ballonger, men «drage-terror» har blitt et vanlig ord for å beskrive fenomenet.

Hittil har ingen personer blitt skadet av brannene, men de materielle kostnadene er høye. De er forventet å stige ettersom ingen ting tyder på at palestinerne i Gaza vil avslutte brannstiftingen.

Brannene har også rasert dyrelivet, særlig i naturreservater, sier økologer.

Noen ganger bruker palestinerne enkle gummiballonger fylt med helium. Andre ganger lager de en samling store lateks-ballonger som kan frakte brannbomber over lange distanser.

Det israelske forsvaret har ennå ikke funnet ut hvordan denne trusselen mest effektivt kan stoppes. Et forsøk med droner skal ha vært mislykket, meldte tv-kanalen Kan på lørdag.

Per i dag er observering, rask varsling og utrykning, og brannslukking på stedet den metoden som bønder og myndigheter bruker for å håndtere brannene.

Bare på lørdag brant over 300 mål i naturreservatet Karmia. Det er rundt en tredel av hele reservatet.

Resultatet av palestinernes brannstifting. (Skjermbilde fra Kan)
Resultatet av palestinernes brannstifting. (Skjermbilde fra Kan)

Israelske myndigheter anslår at skadene på dyrket mark alene vil koste minst 11,5 millioner kroner (5 millioner shekel). Beløpet vil bli utbetalt fra regjeringens fond for skader på grunn av terroraktivitet.

På søndag varslet statsminister Benjamin Netanyahu om at regjeringen vil kompensere de som har blitt påført tap av palestinernes brannstifting ved å holde tilbake midler som etter planen skulle overføres til de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

Ifølge en økonomisk avtale mellom Israel og PA fra 1994 skal Israel overføre flere titalls millioner dollar til PA hvert år i innsamlede avgifter og skatter for varer sendt til palestinske markeder gjennom israelske havner.

Israelske kritikere av Netanyahu har imidlertid påpekt at PA ikke kontrollerer Gazastripen. Det gjør terrorgruppen Hamas siden 2007. Å straffe PA for det Hamas gjør vil trolig ikke oppmuntre Hamas til å stoppe brannstiftingen. Det vil ha den motsatte effekten, mener kritikerne.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart