Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Benny Gantz til Hizbollah: – Sett oss ikke på prøve

Israels forsvarsminister Benny Gantz i midten av bildet. (Foto: @gantzbe)
Israels forsvarsminister Benny Gantz i midten av bildet. (Foto: @gantzbe)
Israels forsvarsminister har gjort det klart og tydelig for terrororganisasjonen Hizbollah at Israel vil angripe "alle som setter oss på prøve".

Israels forsvarsminister Benny Gantz har gjort det klart for terrororganisasjonen Hizbollah at Israel vil angripe ”alle som setter oss på prøve”. Den klare meldingen kommer etter økt israelsk beredskap ved grensen til Libanon. Det skriver avisen Times of Israel.

Den 23. juli skrev MIFF om at det israelske forsvaret (IDF) har økt tilstedeværelsen i det Nord-Israel. Det skjedde etter at terrororganisasjonen Hizbollah hadde beskyldt Israel for å stå bak et angrep i Syria i forrige uke, hvor en Hizbollah-terrorist ble drept. Les MIFFs artikkel om det her.

Siden da har situasjonen i området blitt enda mer anspent. Den 24. juli skrev MIFF at IDF hadde økt tilstedeværelsen ytterligere, grunnet forsterket mistanke om snarlige Hizbollah-angrep mot Israel. Les MIFFs artikkel om det her.

Gantz har gjort det klart at Israel vil fortsette operasjonen i Syria og Libanon tross spenningene, av hensyn til Israels sikkerhet.

– Vi vil fortsette med å sikre våre sikkerhetsinteresser – det gjelder blant annet å fjerne iransk tilstedeværelse i Syria, blokkere frakt av avanserte våpen og forhindre utvikling av presisjonsmissiler overalt i regionen – i Syria eller Libanon, sa forsvarsministeren.

Da han ble spurt vedrørende rapporter om at Israel skal ha sendt deeskalerende meldinger til terrororganisasjonen Hizbollah, om at det ikke var Israels intensjon å drepe en av deres terrorister under et luftangrep mot Damaskus internasjonale lufthavn sist mandag, sa forsvarsministeren: «Vi handlet mot iransk tilstedeværelse i Syria. Vil vi fortsette med å handle mot Irans aktiviteter i Syria».

Forsvarsministeren mener ikke at den nåværende situasjonen vil føre til en større konflikt eller krig, men han vil “anbefale den andre siden til å ikke dra oss inn i det.”

Gantz advarte atter gang regjeringene i Syria og Libanon om at de vil bli holdt ansvarlige for ethvert angrep mot Israel som kommer fra deres område.

– Situationen i Libanon og Syria er ikke god. Det er en økonomisk krise, det er en koronakrise og deres infrastruktur er dårlig. Jeg minner både Libanon og Syria om at de er ansvarlige for hva som skjer på deres territorium og hva som kommer ut derfra. Vi ønsker ikke unødvendige eskaleringer [av vold], men alle som setter oss på prøve vil bli møtt av en betydelig handlekraft – jeg håper vi ikke må bruke vår militære styrke, sa forsvarsministeren.

Søndag kveld avviste Hizbollahs nestleder Israels advarsler, men kom ikke nærmere inn på terrororganisasjonens planer om å utføre terrorangrep mot Israel.

– Hvis Israel beslutter å gå i krig med oss vil vi konfrontere dem. Krigen [2. Libanonkrig] i 2006 vil være modellen for vårt svar. Vi er vant til israelske trusler, de tilbyr oss ikke en ny politisk visjon. De bare slår seg på brystet, sa Naim Qasim ti pro-Hizbollah al-Mayadeen TV.

Ifølge Qasim holder terrororganisasjonen kortene om eventuelle terrorangrep mot Israel tett til brystet.

Allerede sist fredag ​​begynte IDF å fjerne unødvendig personell fra Libanon-grensen og stengte av veien for militære kjøretøy på veier som er sårbare for panservern-missilangrep fra Libanon. Sivilbefolkningen ble oppfordret til å fortsette med en normal hverdag på tross av det økte spenningsnivået.

I IDF vurderes det at Hizbollah sannsynligvis vil gjengjelde med missilangrep – som terrororganisasjonen også gjorde under lignende omstendigheter i fjor. Her utførte de snikskytterangrep mot israelske tropper og plantet improviserte eksplosjonsanlegg langs grensen.

– Vi mener at det kan oppstå [sikkerhets-] hendelser ved grensen til Libanon. Vi er forberedt på alle muligheter, sa Gantz.

Søndag ble himmelen over det nordlige Israel fylt med lyden av ​jagerfly, droner og helikoptre, som tilsynelatende innsamlet etterretningsopplysninger og forberedte seg på å gjengjelde eventuelle Hizbollah-angrep .

IDF har meddelt at en av deres små «kvadrokopter-droner» som opererte langs grensen har styrtet i Libanon, men at det ikke var noen risiko for at det kunne hentes ut opplysninger fra det.

I forrige uke sendte IDF enda en infanteribataljon og et mindre antall andre tropper og artillerivåpen til det nordlige Israel.

– Jeg var meget imponert over beredskapen hos IDFs tropper, som opererer i den nordlige kommando, sa Gantz.

Søndag advarte statsminister Benjamin Netanyahu også Syria og Libanon om at de vil bære ansvaret for ethvert angrep mod Israel som måtte komme fra deres territorium.

Under åpning av den ukentlige regjeringsmøtet sa Netanyahu at Israel har en ”konsekvent politikk om å ikke tillate Iran å etablere seg militært ved vår nordlige grense”.

– Libanon og Syria bærer ansvaret for ethvert angrep fra deres område mot Israel. Vi tillater ikke noen å sette vår sikkerhet i fare eller true våre borgere, vi vil ikke tolerere et angrep mot våre styrker… IDF er parat til å reagere på enhver trussel, sa Netanyahu.

Denne artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet av Kjetil Ravn Hansen for miff.no


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart