Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Rapport: Hizbollah har et flere hundre kilometer langt nettverk av tuneller

Hizbollah har et enormt nettverk av underjordiske tuneller. Denne tunellen gikk inn i Israel. (Foto: IDF)
Nettverket er bygget med hjelp fra Nord-Korea og er langt større enn «metroen» til Hamas.

En ny rapport publisert av det israelske Alma-senteret påstår at den libanesiske terrorgruppen Hizbollah har bygget et storstilt interregionalt nettverk av tuneller, som strekker seg over store deler av Libanon og som er utformet slik at terrorgruppen kan flytte både personell og våpen.

Rapporten, som har fått navnet «Tunellandet», ble nylig utgitt av senteret som forsker på hvilke sikkerhetsutfordringer Israel står overfor på den nordlige fronten, skriver Jerusalem Post.

Ifølge rapporten begynte Hizbollah sitt tunell-prosjekt allerede etter Den andre Libanon-krig i 2006 med hjelp fra Nord-Korea og Iran. Nettverket skal være langt større enn det 150 kilometer lange nettverket av tuneller som Hamas har på Gazastripen, som er kjent som «metroen».

Nettverket forbinder angivelig Beirut-området, Hizbollahs hovedkvarter, med Beqaa-området, som terrorgruppen har brukt som sin operative bakre base, til sitt kjerneområde i Sør-Libanon. Tunnelene gjør at Hizbollah kan flytte hundrevis av terrorister, fullt utstyrt, raskt og usynlig under bakken.

Tunellene er også store nok til at motorsykler, ATVer og andre mindre kjøretøy kan bevege seg gjennom dem, slik at troppene kan manøvrere fra et sted til et annet for å styrke forsvarsposisjoner eller kunne angripe.

Den totale lengden på nettverket er trolig hundrevis av kilometer og i enkelte områder er det strekk som er opp mot 45 kilometer lange.

Denne videoen viser innsiden av en tunnelene til Hizbollah:

I likhet med tunellsystemet til Hamas inneholder tunellene underjordiske kommando- og kontrollrom, våpen og forsyningsdepot, feltklinikker og sjakter bygget for å kunne avfyre alle former for raketter.

Tunellene er også bygget for artilleriangrep, med sjakter som åpner seg i en kort periode før de lukkes igjen umiddelbart etter at artilleriet er avfyrt. Disse sjaktene er godt kamuflert og kan ikke oppdages over bakken.

Disse tunellene, som ikke krysser grensen over til Israel, er det samme tunellnettverket som Nord-Korea har. Et nordkoreansk gruveselskap skal ha vært med og bygget det enorme nettverket av underjordiske tuneller.

Men tidligere er det også avdekket tuneller som går inn i Israel. I 2018 startet det israelske forsvaret Operation Northern Shield for å ødelegge seks Hizbollah-tuneller som var gravd inn på israelsk territorium. Tunellene skulle etter planen brukes til et større angrep mot Israel, blant annet ble det avslørt planer om at Hizbollah ville beleire en israelsk landsby.

Alle de seks tunellene som krysset grensen ble ødelagt og var et stort slag mot den Iran-støttede terrorgruppen. Ifølge IDF har ikke Hizbollah forsøkt å gjenoppbygge dem etter at de ble ødelagt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart