Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Krass kritikk av Tor Wennesland

Israelske soldater på stedet hvor en palestiner ble skutt og drept etter å ha angrepet flere israelere. (Foto: Flash90)
FNs norske Midtøsten-koordinator kom med en «hjertefølt kondolanse» etter at terrorist ble drept.

Fredag 2. desember prøvde palestineren Ammar Mefleh å bryte seg inn i en bil som et israelsk par satt i ved byen Huwara på Vestbredden. Da han ikke klart å bryte opp døren på bilen prøvde han å knuse vinduet med en stein. En av personene inne i bilen var bevæpnet og skjøt mot angriperen i selvforsvar. Mefleh ble truffet og lettere skadet.

Palestineren gikk så til angrep på en israelsk politimann og knivstakk ham i ansiktet. En annen politimann prøvde å pågripe terroristen. Video av hendelsen viser hvordan politimannen prøver å holde angriperen fast, mens to andre palestinere prøver å dra ham vekk fra politiet.

Mefleh klarer til slutt å bryte seg løs fra politimannen og slår etter ham flere ganger. Det er uklart om han fortsatt er i besittelse av en kniv på dette tidspunktet. Terroristen prøver så å gripe etter politimannens rifle. Da trekker politimannen opp pistolen og skyter palestineren fire ganger.

– I håndgemeng med terroristen så forstår jeg at hvis han klarer å stjele riflen min, så vil det bli et enda verre angrep. Jeg klarer å få tak i pistolen og skyte terroristen til han er nøytralisert, sier politimannen.

Terroristen dør senere av skadene. Noen timer senere publiserte norske Tor Wennesland, FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, en Twitter-melding. I meldingen ignorerte han hele hendelsesforløpet, kalte terrorangrepet for en «krangel» og kom med kondolanser.

– Jeg er forferdet over dagens drap av den palestinske mannen Ammar Mifleh i forbindelse med en krangel med en israelsk soldat nær Huwara på den [okkuperte] Vestbredden. Mine hjertefølte kondolanser til hans etterlatte familie. Slike hendelser må etterforskes skikkelig og raskt, og de ansvarlige holdes til ansvar, skriver Wennesland på Twitter.

Denne uttalelsen har ført til sterke reaksjoner i Israel. Emmanuel Nahshon, talsperson for det israelske utenriksdepartementet, sier Wenneslands uttalelse «er en total forvrenging av virkeligheten». Han understreker at det ikke dreier seg om en krangel, men et terrorangrep.

Også Israels statsminister Yair Lapid kritiserer uttalelsen til Wennesland. Lapid gir sin fulle støtte til politimannen som var invovlert i hendelsen.

– Ethvert forsøk på å forvrenge virkeligheten og fortelle falske historier til verden er rett og slett en skam. Våre sikkerhetsstyrker vil fortsette å handle målbevisst mot terror uansett hvor den er, sier statsministeren.

Også forsvarsminister Benny Gantz fordømmer Wenneslands uttalelse.

– Jeg vil berømme politimannen som nøytraliserte en terrorist. Jeg vil på det sterkeste fordømme alle forsøk på å presentere denne hendelsen på en falsk og manipulerende måte, sier Israels forsvarsminister.

Det er ikke bare det at Wennesland omtaler terrorangrepet som en krangel som har skapt reaksjoner, men også at han kommer med «hjertefølte kondolanser». Det skaper også sterke reaksjoner at han krever at politimannen som stanset terroristen skal «holdes ansvarlig».

Avisen Jerusalem Post skriver at Wennesland og en annen FN-utsending risikerer sanksjoner etter deres terror-sympatiserende uttalelser. Wennesland er allerede omstridt i Israel og skal på grunn av tidligere uttalelser ha problemer med å få til møter med høytstående personer i Utenriksdepartementet og ved statsministerens kontor. Nå vil det trolig bli enda vanskeligere for ham å møte sentrale tjenestemenn i Israel.

En av politimennene ble knivstukket i ansiktet av den palestinske terroristen. (Foto: Politiet)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart