Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Notiser fra de siste to uker av Gaza-krigen

Israelske soldater utenfor Shifa-sykehuset. Bildet er fra november 2023. (Foto: IDF)
Her er noen korte notiser som er verdt å merke seg fra de siste par ukene (mens MIFF har avviklet litt ferie).

Tiden renner ut for en diplomatisk løsning i nord

Over 60.000 israelere er evakuert fra sine bosteder langs grensen mot Libanon. Gjennom hele desember har Hizbollah fortsatt å angripe Israel. «Tiden for en diplomatisk løsning holder på å renne ut. Dersom verdenssamfunnet og Libanons regjering ikke handler for å stanse angrepene mot de israelske tettstedene i nord og presse Hizbollah bort fra grensen, vil IDF gjøre det,» sa den israelske ministeren Benny Gantz til New York Times.

Israel må kontrollere grensen mellom Egypt og Gaza

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at Israel i framtiden vil kontrollere grenseområdet mellom Gaza og Egypt. På den måten kan Israel hindre at våpen og militært utstyr kommer inn til Gaza.

Daglige rakettangrep fra Gaza fortsetter

Fra 7. oktober er Israel blitt angrepet med over 12.000 raketter fra Gaza-stripen. 15 israelere er drept i rakettangrepene, og 700 andre skadet. Dersom ikke Israel hadde hatt et effektivt rakettforsvar som stanser de aller fleste rakettene før nedslag, ville dødstallene ha vært enormt mye større.

Krigen kommer til å koste minst 141 milliarder kroner i 2024

Finansdepartementet i Israel anslår at Israel vil øke forsvarsbudsjettet med 85 milliarder kroner i 2024. I tillegg kommer det økte krigsrelaterte kostnader i sivilsamfunnet og annet på minst 56 milliarder kroner, skriver Times of Israel.

Hamas forsøker å lure israelske soldater i feller

Washington Post rapporterer at Hamas har brukt lydopptak av gråt og folk som snakker hebraisk for å lure israelske soldater inn i dødelige feller. Hamas-terroristene beveger seg fra bygning til bygning i sivile klær.

«Bombene hang i sandsekker på veggen for å eksplodere i hodehøyden til soldatene. Med gråtende barn og alle disse gimmickene, er målet å lure de israelske soldatene i feller. De legger ut agn for å få styrkene inn i områder hvor bomber er utplassert og sammenkoplet i serie. Og de har klart å ramme soldater på den måten,» sier den israelske veteranjournalisten Ron Ben-Yishai, til Washington Post.

Opposisjonsleder Yair Lapid gir full støtte til krigen mot Hamas

Israels opposisjonsleder Yair Lapid fortsetter å gi full støtte til forsvarskrigen mot Hamas. I desember gjennomførte han en runde med telefoner til amerikanske politikere som er skeptisk til den høyreorienterte regjeringen i Israel. I samtalene kom ikke Lapid med et eneste kritisk ord mot Netanyahu-regjeringen, men ga full støtte til den pågående krigen mot Hamas, rapporterer Politico.

44 fedre holdt som gisler

Av gislene som Hamas holder fanget, er det 21 som er fedre til mindreårige, melder The Institute for National Strategic Studies (INSS) i Israel. Totalt er det 44 av gislene som er fedre.

Vinterværet er en fordel for IDF

Når vintersesongen for alvor kommer til Gaza, vil dette utgjøre en fordel for IDF i kampen mot Hamas, argumenterer Yehoshua Kalisky fra INSS. Selv om det kommer mer regn, gjør sandjorden slik at væsken renner bort og overflaten ikke blir så gjørmete. Dekk og larveføtter til israelske kjøretøy er konstruert for å kunne operere også i vinterbløt sandjord, og GPS og andre systemer blir ikke påvirket av om det er overskyet. IDF har mye bedre utstyr for å se i mørke og tåke enn Hamas. Også overfor Hizbollah gir lavt skydekke en fordel. Deres panservernraketter er avhengig av sikt, fordi de er laserstyrte.

Iransk offiser drept i Syria

25. desember ble Sayyed Razi Mousavi, en sentral rådgiver i Irans revolusjonsgarde, drept i et luftangrep utenfor Damaskus. Brigaderen skal ha vært et viktig militært bindeledd i alliansen mellom Syria og Iran, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Syria anklager Israel for å stå bak luftangrepet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart