Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Over 6000 soldater skadet siden 7. oktober

En skadet israelsk soldat fraktes på båre av redningspersonell under massakren 7. oktober. (Foto: Flash90)
Det store antallet soldater som kommer skadet hjem fra slagmarken vil prege Israel i lang tid.

Igor Tudoran hadde bare vært 12 timer inne på Gazastripen da en panservernmissil traff stridsvognen han befant seg i. Han overlevde angrepet, men endte opp med en skade som har endret livet hans.

– Selv om jeg fortsatt var inne i stridsvognen, så skjønte jeg ut fra tilstanden på beinet mitt at jeg ville miste det. Spørsmål var bare hvor stor del av beinet jeg ville miste, sier den israelske soldaten fra et sykehus i Israel, i et intervju gjengitt i Times of Israel.

27-åringen, som meldte seg frivillig til reservetjeneste etter 7. oktober-massakren, endte opp med å miste hele det høyre beinet sitt. Han har klart å beholde humøret, selv om han innrømmer at det trolig ikke blir noe av drømmen om å bli elektriker.

En annen soldat som er blitt alvorlig skadet i kamphandlingene på Gaza er 22 år gamle Jonathan Ben Hamou. Han mistet sitt venstre bein fra kneet og ned da bulldoseren han kjørte i ble truffet av en granat.

Siden angrepet som ødela beinet hans har han stort sett brukt rullestol. Han ser frem til dagen da han får en statlig finansiert protese. Til tross for skaden planlegger han å forfølge målet om å bli befal i forsvaret.

– Jeg skammer meg ikke over skaden. Jeg ble skadet for landet mitt i en krig inne på Gazastripen. Jeg er stolt, forteller 22-åringen.

Tudoran og Ben Hamou er en del av et stadig økende antall skadde soldater som i flere år fremover vil prege det israelske samfunnet. Ikke alle er sikre på om landet er forberedt på å håndtere det store antallet skadde soldater.

– Jeg har aldri sett et omfang og en intensitet som dette. Dette er mennesker som vi må rehabilitere, sier Edan Kleiman, som leder en veldedig organisasjon som hjelper soldater som er blitt skadet i konflikt.

Fra begravelsen til Elisha Yehonatan Lober, som ble drept på Gaza, 27. desember. (Foto: Flash90)

Det israelske forsvarsdepartementet anslo i midten av desember at over 6000 medlemmer av landets sikkerhetsstyrker, politi og militære, har blitt skadet siden Hamas-terrorister angrep Israel 7. oktober og i den påfølgende krigen.

Rundt 900 soldater blitt skadet på slagmarken på Gazastripen etter at bakkeoperasjonen startet i slutten av oktober.

– Det kan føre til en langsiktig innvirkning på landet hvis vi får mange mennesker med funksjonshemninger som Israel må rehabilitere. Det vil gi økonomiske utfordringer i tillegg til sosiale utfordringer, sier Yagil Levy, som underviser i sivil-militære relasjoner på Open University.

Kleiman, som selv ble skadet i en operasjon på Gazastripen tidlig på 1990-tallet, sier at i tillegg til de fysiske skadene vil også tusenvis av soldater komme hjem med posttraumatisk stresslidelse. Når de blir inkludert i oversikten tror han antallet skadde vil nærme seg 20.000.

Han sier israelske myndigheter må være klar til å gi skadde israelske soldater både den fysiske og mentale rehabiliteringer de trenger.

Siden 7. oktober er over 500 israelske soldater blitt drept. Av disse har over 170 mistet livet siden bakkeoperasjonen på Gaza startet.

Ofte er det soldatene som mister livet på slagmarken som får størst oppmerksomhet, mens de skadde bare er blitt en del av statistikken. Men det eksepsjonelt store antallet skadde soldater i denne krigen vil i flere år fremover være en synlig påminnelse om krigens kostnader.

Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte nylig skadde soldater på Sheba-sykehuset. Det er Israels største sykehus og har behandlet og rehabilitert mange av soldatene som er blitt skadet siden 7. oktober.

– Dere er ekte helter, sa Netanyahu til soldatene på sykehuset.

Men det er ikke bare soldater og politi som ligger skadet på Sheba-sykehuset. Også mange sivilpersoner som ble skadet i terrorangrepet 7. oktober er innlagt her. I tillegg til de over 1200 som ble drept 7. oktober ble også over 6000 skadet. Mange ble lemlestet og skadet for livet.

Krigen som Hamas startet med å angripe Israel 7. oktober har også ført til store lidelser blant palestinerne. Ifølge Hamas er over 21.000 mennesker drept på Gazastripen. Det israelske forsvaret mener minst 8500 drepte er Hamas-terrorister, men de sivile lidelsene er uten til store. I tillegg til de drepte er også tusenvis av palestinere skadet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart