Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Verdensledende militærekspert om krigen mot Hamas i Gaza: – Israel vil vinne krigen

Israelske soldater inne på Gazastripen. Bildet er offentliggjort 29. mai. (Foto: IDF)
John Spencer i intervju: – Verdens krav til det israelske forsvaret når det gjelder beskyttelse av sivile liv i Gaza er urealistiske.

John Spencer er en verdensledende militærekspert som leder Urban Warfare Studies ved Modern War Institute i West Point, USAs fremste militærakademi. I tillegg er han meddirektør for MWIs Urban Warfare Project og vert for «Urban Warfare Project Podcast.». Spencer har tjenestegjort 25 år som infanterisoldat, inkl. to kamprunder i Irak. Han har skrevet boken «Connected Soldiers: Life, Leadership, and Social Connection in Modern War» og var medforfatter av boken «Understanding Urban Warfare».

Spencer har siden dag én analysert Israels krig mot Hamas i Gaza, på vegne av blant annet den amerikanske hæren. Spencer fokuserer på de innovative og mangfoldige egenskapene som det israelske forsvaret (IDF) har utviklet for urban kamp. I motsetning til de fleste, understreker Spencer at Israel og IDF har satt ekstremt høye standarder når det gjelder å beskytte sivile.

Under sitt tredje besøk i Israel siden massakren 7. oktober, der flere tusen terrorister fra Hamas-kontrollerte Gaza stormet over grensen og angrep israelske og utenlandske barn, kvinner, eldre og menn, ga Spencer et intervju til den israelske nyhetskanalen N -12. Under sine besøk i Israel har Spencer også fulgt IDF-styrker inn i Gaza, hvor IDF har gitt ham tilgang til ulike enheter og IDFs toppsjefer. Spencer er veldig imponert over IDFs håndtering av krigen mot Hamas. Han er spesielt imponert over IDFs håndtering av Hamas’ enorme nettverk av underjordiske terrortunneler i Gaza.

Her er intervjuet:

N-12: – For noen måneder siden skrev du at Israel har laget en ny standard for bykamp.
Spencer: – Jeg vil legge til at IDFs standard ikke bør være den som kreves av verden. Jeg sa det fordi den internasjonale kritikken av IDF er absurd – IDF er en moralsk hær. IDF har innført tiltak for å beskytte sivile som ingen annen hær har gjort. IDF har blant annet sørget for å rydde byer i Gaza for sivile, IDF har også delt ut flygeblader, gitt de sivile militærkart og sørget for å bringe dem i sikkerhet.

N-12: – Var det en feil fra IDFs side å innføre de nevnte tiltakene for å beskytte de sivile i Gaza?
Spencer: – Nei, ifølge krigsloven skal en hær gjøre alt for å beskytte sivile, men historisk sett er ikke dette måten å nå sine militære mål raskt.

N-12: – Likevel er IDF utsatt for massiv kritikk. Gjør vi noe galt eller blir vi utsatt for en dobbeltmoral?
Spencer: – Verdens krav til IDF er uoppnåelige. Ingen hær har noen gang møtt den samme standarden i kamp fordi den er urealistisk.

N-12: – Hvordan ville USA reagert hvis de ble utsatt for en massakre 7. oktober?
Spencer: – Vi ville forsikre oss om at terroristene ikke kunne skyte en eneste rakett mot oss. Vi ville også flytte inn med massive styrker med flere brigader og bruke all vår luftmakt.

På spørsmål om hvorfor USA har forsinket forsendelsen av bunkerssprengende bomber til Israel, svarte Spencer at han ikke ønsket å gå inn i den politiske diskusjonen, men understreket samtidig at Israel vil trenge bombene på en bred front mot nord, men vil sannsynligvis ikke trenge dem i Rafah i Gaza.

Spencer la til at han under sin deltakelse i Irak-krigen i 2003 var med på å slippe fire bomber på én eiendom i Bagdad, etter mistanke om at Saddam Hussein oppholdt seg der, men mistanken viste seg å være feil.

Beboerne som oppholdt seg i eiendommen i Bagdad ble ikke evakuert før den ble bombet.

Bomben som ble brukt i Bagdad er samme type som USA nå holder tilbake fra Israel.

Spencer: – Verdens beskyldninger om at IDF utfører folkemord i Gaza og bruker sult som et våpen er fullstendig absurde uten noe grunnlag i virkeligheten. Det var bra at IDF startet kampen mot Hamas med sykehusene, som er definert som beskyttede strukturer. Men IDF må fortsette å handle innenfor rammen av krigens lover – uansett kan feil ikke utelukkes.

N-12: – Bør Israel presse på for å finne et alternativ til terrorgruppen Hamas i Gaza?
Spencer: – Uansett hvem som kommer til makten etter Hamas, må Israel støtte dem. Israel vil tape krigen hvis det ikke insisteres på å finne et alternativ til Hamas.

N-12: – Vi har nå vært i krig i ni måneder. Hvem tror du vinner?
Spencer: – Israel vil nå sine mål og vinne krigen.

N-12: – Vi har ikke tatt Hamas-ledelsen. Hamas-leder Yahya Sinwar og Muhammad Daf gjemmer seg fortsatt i terrortunnelene med de 120 gjenværende gislene, men du tror fortsatt vi vil vinne krigen?
Spencer: – Folk er vant til korte kriger. Israel trengte et mål med krigen mot Hamas – hvis noen trodde Israel kunne oppnå det målet raskt, har de urealistiske forventninger.

Spencer understreker også sitt sjokk over at verden fortsetter å vurdere Hamas’ daglige rapportering av tapstall som gyldig. Han konkluderer: – Det er snakk om tall kommunisert av en terrorgruppe og det er umulig å komme opp med et pålitelig tapstall på daglig basis midt i en urban kamp.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart