Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dagens mann i Jerusalem

Jerusalem: – Det er en gammel drøm som gikk i oppfyllelse da jeg fikk reise til Israel som journalist. Her er jeg midt i verdens sentrum og får følge begivenhetene på nært hold.

Dette sier Vidar Norberg fra Mehamn i Finnmark. Sammen med sin finskfødte kone Heljä, reiste han til Israel høsten 1997 for å være korrespondent for avisen Dagen. Mange leser hans mange interessante artikler fra dagens Israel. I tillegg er han redaktør for Karmelbladet som ønsker å informere om det som skjer blant det jødiske folket.

Midtpunkt for verdenspressen
– Det er ikke tvil om at Jerusalem er et midtpunkt for verdenspressen, og her er både BBC, CNN og andre store medier på plass. Her kommer paven og de store statslederne på besøk, og jeg får noen ganger anledning til å stille dem et spørsmål, forteller Vidar.

Ekteparet Norberg bor i et stille og koselig strøk i Jerusalem, og fra verandaen ser de rett opp mot Knesset, den israelske parlamentsbygningen. Og bare noen kvartaler unna bor tidligere statsminister Benjamin Netanyahu.

– Alle statsledere som er på besøk i Jerusalem kjører forbi huset vårt, og det kommer lange kortesjer med strenge sikkerhetsoppbud og sirener. Da springer jeg ut på verandaen for å se når Clinton, Jeltsin eller Jagland med følge raser forbi, forteller Vidar Norberg. Han har hjemmekontor med god kontakt med avisen sin i Norge både via fax og e-mail. Dagens arbeid starter med å pløye flere israelske aviser som The Jerusalem Post, Hamodia og en engelsk versjon av Ha´aretz.

Daglige nyheter
– Hva ser du på som din fremste oppgave å skrive om?
– Det er å dekke daglige nyheter, og vi opplever jo at det som er lokale saker her i Jerusalem blir riksnyheter i Norge. De såkalte fredsforhandlingene står i fokus, og så har det vært mye vold og terror ikke minst de siste månedene. Jeg reiser rundt i landet og møter blant annet de jødiske bosetterne som ligger meg spesielt på hjertet. Jeg snakker med folk på gata og var blant annet til stede under en stor demonstrasjon mot deling av Jerusalem. Her deltok et sted mellom 300.000 og 400.000 mennesker.

I tillegg synes jeg det er interessant å dekke ulike jødiske høytider og markeringer. Kristendommen har jo sin rot i jødedommen, og som kristen er det derfor tankevekkende å bli kjent med jødenes religiøse tradisjoner.

Profetier blir oppfylt
Vidar Norberg synes det er aller mest interessant å se hvordan de bibelske profetiene om Israel går i oppfyllelse.

– Vi leser i Bibelen om at Gud skal ta seg ut et folk som er Davids falne hytte. Jødene var borte fra sitt land i ca. 2000 år, men i vår dager er de kommet tilbake og bygger opp Israel.

I de senere år har vi sett en kolossal immigrasjon til landet, og disse nye innbyggerne har gitt Israel mye ekspertise og høyteknologi. Gud vil oppfylle sin plan med det jødiske folk, og det er stort at lille jeg får oppleve dette på nært hold.

Føler seg trygg
– Er det ikke farlig å bo i Jerusalem?
– Nei, vi er ikke redd for å oppholde oss her, og det er stort sett veldig trygt. Men vi opplever en del uro først og fremst i forbindelse med den arabiske fredagsbønnen. Vi har sett raketter over Gilo, og hørt salvene fra mitraljøsene. Det er tankevekkende at Jerusalem for første gang siden 1967 er blitt beskutt av arabiske kuler, sier Norberg.
Dagens mann i Jerusalem fikk også følge valget i Israel på nært hold.

– Mange opplevde at Ehud Barak skiftet mening annenhver uke og dermed var med på avvikle staten Israel. I tillegg kom han med skremmende store innrømmelser overfor Yasser Arafat. Valgresultatet forteller at folk nå håper på Ariel Sharon, at han skal makte å sette en stopper for all terror og vold som har vært mot jødene. Nå kan Sharon få vise hva han får til, og det ser ut til at arabiske land og PLO frykter han som statsminister.

Reis til Israel
– Jeg vil oppfordre nordmenn til å komme på besøk til Israel. Det er enormt behov for turister i landet akkurat nå. Den beste måten å støtte Israel på i dag er å reise til dette fantastiske og spennende landet i Midtøsten, avslutter Vidar Norberg.

 

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart