Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Smånytt fra Israel

Tre små notiser fra et samfunn med problemer:

Miljøpolitikk
I begynnelsen av juni la miljøvernminister Tzahi Henegbi fram sine første målsetninger innenfor miljøet. Planen går over to år. Blant det som gjennomføres i denne perioden, er dette:

En rekke forurensende utslipp til luften skal reduseres med 30-50 %. Kommunene skal rapportere hver måned om luftkvaliteten. De to store busselskapene, Egged og Dan, skal i løpet av tre år måtte skifte til drivstoff og busser som forurenser mindre.

30 % av alt avfall skal gjenvinnes. Prosenten nå er 5. Bl. a. skal det innføres en pantordning for små flasker og bokser med brus og øl.
Kystlinjen skal beskyttes. Etter manges mening er allerede altfor mye av den utbygd eller planlagt utbygd. Vannforurensning skal bekjempes og dyrene beskyttes.

Rakefet Katz i det israelske Naturvernforbundet er ikke så imponert. Det er greit med gode lover. Men hittil er ikke så mye blitt gjennomført av det som er vedtatt på naturvernfronten. Det er nemlig ikke fastsatt straffer for dem som bryter lovene. Så da kan kommunene i stor grad bare overse lovene.

Problemer i Atarot
Atarot ligger helt nord i Jerusalem. Der er det en industrisone. For et år siden var det 200 fabrikker i området. Nå har 50-100 av dem stengt, og de andre går på et minimum. De som ikke har flyttet, er de som ikke har råd til det.

Grunnen er at stedet ligger like ved områder under palestinsk kontroll. Det har ført til at folk kjører minst mulig på veien dit. Det har nemlig vært en rekke episoder av skyting og steinkasting der. I januar ble en mann på 45 år skutt og drept etter at han satte av flere palestinske arbeidere.

På et møte i begynnelsen av juni deltok ordfører Ehud Olmert og sikkerhetsminister Uzi Landau. De snakket om å bruke vaktposter og få åpnet en vei igjen. Men det er et stort spørsmål om det vil la seg gjøre å få liv i dette området igjen før det skjer en radikal forbedring av sikkerheten.

Fisk mot mygg
Etter mange år med ulike former for terror og vold fra Libanon, er innbyggerne i Kiryat Shmona (på grensen mot Libanon i nord) truet av en ny fiende: Tusenvis av mygg legger egg i Nahal Ein Hazahav, som renner gjennom byen.

For å bekjempe myggen har byen kjøpt 3.000 fisker av arten gambusia. Den spiser mygglarver. Dette er en måte å bekjempe myggen på som ikke har noen negative bivirkninger på miljøet. Fiskene skal settes ut 100 steder langs elva.
Kibbutz Hama’apil aler opp en slik fisk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart