NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

Krise i Beersheba

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Beersheba er beduinenes by. Foto: (GPO)

I Bibelen
Beersheba ligger i det nordlige Negev. I nærheten av Beersheba åpenbarte Guds engel seg for Hagar og Ishmael (1Mos 21:14-21). Der gravde Abraham en brønn (1Mos 21:30) og plantet en tamarisk (v. 33). Isak gravde en brønn og bygde et alter der (1Mos 26:23ff). Det var på vei fra Beersheba til Haran Jakob hadde sin drøm om himmelstigen (1Mos 28:10ff). Jakob ofret også et slaktoffer der på vei til Josef i Egypt (1Mos 46:1). I nærheten av Beersheba fikk profeten Elija en kake og vann av en engel (1Kong 19:5).

Vi kjenner uttrykket «fra Dan til Beersheba» (1Sam 3:20 og flere andre steder). Beersheba var den sørligste og Dan den nordligste byen i Israel (nå ligger Eilat lenger sør). Fra Dan til Beersheba er det bare ca. 23 mil, det gir et bilde av hvor lite Israel er. Beersheba er ikke omtalt i Det nye testamentet.

Byen i dag
Beersheba har nå 190.000 innbyggere. Hele 65.000 av dem er kommet de siste få årene, de fleste fra det tidligere Sovjetunionen. Ca. 8.000 er fra Etiopia.

«Russerne» har gjort det ganske godt. Man kan høre mye russisk i gatene. I noen deler av byen er det skilt med bare russiske skrifttegn. De russisk-talende har seks representanter i bystyret.

Når det er en stund siden man sist var i Beersheba, kan man bli forbløffet over hvor raskt byen har utviklet seg. Det er vakre bydeler med røde tak, og brede gater som ligger fint i landskapet. Det er to store handlesentre og et nytt flott rådhus.

Ledigheten er ikke så verst, det er skapt mange jobber i Beersheba. Detaljhandelen har økt enormt, og man kan kjøpe nesten alt mulig i Beersheba nå. Det har vært mye bygging. Mye er gjort for å forskjønne byen, den er mer grønn enn før. Det finnes nye skoler.
Den store fordelen Beersheba har å tilby dem som lurer på hvor de skal slå seg ned, er forholdsvis god plass. Resten av landet er så overfylt.

Negative forhold
Men ikke alt er bare nytt og flott. Bykjernen er skitten og nedslitt. Forsvaret har lagt beslag på mye av Gamlebyen, og har bl. a. lagre der. Hæren har også lagt beslag på store områder nord og sør for byen, det begrenser utvidelsesmulighetene. Byen har ikke noe skikkelig teater eller konsertsal, ikke kvalitetsrestauranter, ikke noe galleri eller museum. Dette er dårlig når en tenker på at Beersheba er sentrum for hele Negev.

Kommunen er konkurs
Det største problemet i Beersheba er kommunen og kommune-økonomien. Byen har en historie av korrupsjon i ledelsen. Dagens ordfører, Ya’acov Terner, er en tidligere flygerhelt, og han er regnet som en ærlig mann. Men han har arvet en kjempemessig gjeld. Og så har han arvet en kommuneadministrasjon som er styrt av en knallhard fagforenings-mafia. «Fagforeningen er problem nr. 1,» sier Terner, som selv tilhører Arbeiderpartiet.

Blant annet er det en masse overflødige jobber. Og de er i stor grad gitt til slektninger av fagforeningsledere. En konsulent mener at 350-500 ansatte må sies opp. Det er stadig streiker. Verken denne ordføreren eller de tidligere har klart å få ryddet opp i forholdene.
Det store antallet innvandrere er også et problem. Selv om de fleste av dem har klart seg bra, trenger 23 % offentlig støtte.

Regjeringen satser på Negev
I en tid hvor det er nasjonal samlingsregjering, og regjeringen har lovt å ikke utvide bosetningene på Vestbredden og i Gaza, er det stor enighet om å satse på Negev. Det var jo David Ben-Gurions tanke: Få ørkenen Negev til å blomstre.

Det er mange som mener at de kommunale myndighetene må avsettes, og så må regjeringen utnevne sterke folk til å styre byen på normalt vis. Hva som blir løsningen, er ikke godt å si. Men slik som nå kan det ikke fortsette stort lenger.

I Beersheba ligger Ben-Gurion-universitetet, som er regnet som ett av de beste i Israel. Det skal opprettes en høyteknologi-park i samarbeid med universitetet. Håpet er at det vil få fart på næringslivet.

Det har også i mange år vært tale om et hurtigtog mellom Beersheba og Tel Aviv. Hvis og når det kommer, vil det også kunne bidra.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart