Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Krise i Beersheba

Beersheba er beduinenes by. Foto: (GPO)

I Bibelen
Beersheba ligger i det nordlige Negev. I nærheten av Beersheba åpenbarte Guds engel seg for Hagar og Ishmael (1Mos 21:14-21). Der gravde Abraham en brønn (1Mos 21:30) og plantet en tamarisk (v. 33). Isak gravde en brønn og bygde et alter der (1Mos 26:23ff). Det var på vei fra Beersheba til Haran Jakob hadde sin drøm om himmelstigen (1Mos 28:10ff). Jakob ofret også et slaktoffer der på vei til Josef i Egypt (1Mos 46:1). I nærheten av Beersheba fikk profeten Elija en kake og vann av en engel (1Kong 19:5).

Vi kjenner uttrykket «fra Dan til Beersheba» (1Sam 3:20 og flere andre steder). Beersheba var den sørligste og Dan den nordligste byen i Israel (nå ligger Eilat lenger sør). Fra Dan til Beersheba er det bare ca. 23 mil, det gir et bilde av hvor lite Israel er. Beersheba er ikke omtalt i Det nye testamentet.

Byen i dag
Beersheba har nå 190.000 innbyggere. Hele 65.000 av dem er kommet de siste få årene, de fleste fra det tidligere Sovjetunionen. Ca. 8.000 er fra Etiopia.

«Russerne» har gjort det ganske godt. Man kan høre mye russisk i gatene. I noen deler av byen er det skilt med bare russiske skrifttegn. De russisk-talende har seks representanter i bystyret.

Når det er en stund siden man sist var i Beersheba, kan man bli forbløffet over hvor raskt byen har utviklet seg. Det er vakre bydeler med røde tak, og brede gater som ligger fint i landskapet. Det er to store handlesentre og et nytt flott rådhus.

Ledigheten er ikke så verst, det er skapt mange jobber i Beersheba. Detaljhandelen har økt enormt, og man kan kjøpe nesten alt mulig i Beersheba nå. Det har vært mye bygging. Mye er gjort for å forskjønne byen, den er mer grønn enn før. Det finnes nye skoler.
Den store fordelen Beersheba har å tilby dem som lurer på hvor de skal slå seg ned, er forholdsvis god plass. Resten av landet er så overfylt.

Negative forhold
Men ikke alt er bare nytt og flott. Bykjernen er skitten og nedslitt. Forsvaret har lagt beslag på mye av Gamlebyen, og har bl. a. lagre der. Hæren har også lagt beslag på store områder nord og sør for byen, det begrenser utvidelsesmulighetene. Byen har ikke noe skikkelig teater eller konsertsal, ikke kvalitetsrestauranter, ikke noe galleri eller museum. Dette er dårlig når en tenker på at Beersheba er sentrum for hele Negev.

Kommunen er konkurs
Det største problemet i Beersheba er kommunen og kommune-økonomien. Byen har en historie av korrupsjon i ledelsen. Dagens ordfører, Ya’acov Terner, er en tidligere flygerhelt, og han er regnet som en ærlig mann. Men han har arvet en kjempemessig gjeld. Og så har han arvet en kommuneadministrasjon som er styrt av en knallhard fagforenings-mafia. «Fagforeningen er problem nr. 1,» sier Terner, som selv tilhører Arbeiderpartiet.

Blant annet er det en masse overflødige jobber. Og de er i stor grad gitt til slektninger av fagforeningsledere. En konsulent mener at 350-500 ansatte må sies opp. Det er stadig streiker. Verken denne ordføreren eller de tidligere har klart å få ryddet opp i forholdene.
Det store antallet innvandrere er også et problem. Selv om de fleste av dem har klart seg bra, trenger 23 % offentlig støtte.

Regjeringen satser på Negev
I en tid hvor det er nasjonal samlingsregjering, og regjeringen har lovt å ikke utvide bosetningene på Vestbredden og i Gaza, er det stor enighet om å satse på Negev. Det var jo David Ben-Gurions tanke: Få ørkenen Negev til å blomstre.

Det er mange som mener at de kommunale myndighetene må avsettes, og så må regjeringen utnevne sterke folk til å styre byen på normalt vis. Hva som blir løsningen, er ikke godt å si. Men slik som nå kan det ikke fortsette stort lenger.

I Beersheba ligger Ben-Gurion-universitetet, som er regnet som ett av de beste i Israel. Det skal opprettes en høyteknologi-park i samarbeid med universitetet. Håpet er at det vil få fart på næringslivet.

Det har også i mange år vært tale om et hurtigtog mellom Beersheba og Tel Aviv. Hvis og når det kommer, vil det også kunne bidra.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart