NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

Håpløs stemning i Israel

Nylig la det israelske forsvaret fram en studie som forsøkte å se fem år fram i tida. Konklusjonen var at det var sannsynlig at intifadaen ville vare minst så lenge. Det er lite sannsynlig at den vil slutte snart.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Avisen Ma’ariv har hatt en meningsmåling som viste at 70 % av israelerne ikke tror at statsminister Ariel Sharon vil kunne holde sitt løfte om å gjenreise sikkerheten. Det var mindre enn 7 måneder etter at 62 % stemte på ham.

For første gang i Israels historie er håpløshet den kanskje sterkeste stemningen blant folk flest.

Israelerne har alltid vært nyhetsnarkomane. Men nå skrur stadig flere israelerne over på TV-kanaler som ikke har nyheter. Avisen Yediot Aharonot har laget en spalte for gode nyheter.

Et annet tegn som bekymret økonomene, er at israelerne holder på pengene, de utsetter store kjøp og andre store beslutninger. En slik atferd har lett for å føre til nedgangstider.

Turismen fra Israel til utlandet er økt med 13 % de 7 første månedene sammenliknet med år 2000. Folk ønsker å komme vekk fra usikkerheten og økonomiske problemer. Noen kom da opp i terroren i USA i stedet.

Historie
Israelerne har vært i vanskelige perioder tidligere. Mange husker ennå våren 1967, før seksdagerskrigen. I begynnelsen av oktoberkrigen i 1973 stod det om Israels liv. Golfkrigen i 1991 var også en hard tid, med raketter mot Israel og frykt for gassangrep.
Men disse tidligere periodene var likevel annerledes enn nå. Det var en krig som man visste ville vare i et begrenset tidsrom, og så ville det bli en eller annen slags normalsituasjon. Nå er det vanskelig å se noen ende på det.

Alle skuffet
Da Ehud Barak ble valgt som statsminister i 1999, hadde venstresiden i Israel store forhåpninger. Her var statsministeren som ville gi de nødvendige innrømmelser. Og når Israel bare gav nok, ville araberne selvsagt inngå en ekte, varig fred.

Det ble en gigantisk skuffelse. Innrømmelsene førte ikke til fred, men til krig. Og det ble helt klart for de fleste at det hadde ikke nyttet for Israel å gi mer land, flere hellige steder osv. Arafat og palestinerne vil ikke undertegne en varig fred.

For høyresiden kom dette kanskje ikke som noen stor overraskelse. Men høyresiden hadde store håp da Ariel Sharon ble valgt til statsminister med et stort flertall. Han var hauken, den sterke, og skulle klare å gjøre slutt på de palestinske angrepene. I stedet har de økt. Så nå er høyresiden i Israel dypt skuffet.

Skuffelsen over politikerne generelt har gitt seg utslag i at interessen for hvem som skal bli den nye lederen av det israelske Arbeiderpartiet, er meget lav.

Veien videre
Inntil i fjor var det noe mange israelere kalte fredsprosessen. Riktignok var det mange på høyresiden som satte ordet i anførselstegn. Men det lå likevel et slags håp der. Og fredsavtalene først med Egypt, siden med Jordan, gav også håp.
Men nå er det vanskelig å se veien videre fram.

Høyresiden mener generelt at Sharon har vært altfor forsiktig. Han er gammel, og har mistet sin kampånd. Han er redd amerikanerne. Han hører for mye på utenriksminister Shimon Peres. Barndommen, da hans foreldre var medlemmer av Mapai (som ble hovedstrømmen i Arbeiderpartiet), kommer fram igjen.

Så uansett hvor mange palestinere som blir skutt og hvor mange israelske soldater som beleirer det palestinske området, mener de at Sharon ikke løfter en finger, ikke kjemper.

Det som er igjen av venstresiden mener at deres oppskrift ikke er forsøkt. For Barak var for arrogant, han forsøkte å diktere betingelser, han ydmyket palestinerne. Noen på ytre venstre mener til og med at det berettiger palestinernes krig.

Men de fleste israelerne synes ikke at noen av delene er noen god løsning. De har også liten tro på det som er det nye slagordet hos noen: Bygg en mur, med palestinerne på den ene siden, israelerne på den andre. Folkegruppene bor altfor blandet, ikke minst på grunn av bosetningene. Det vil ikke fungere.

Utvandring
Stadig flere israelere snakker om å flytte til vestlige land. Og et økende antall gjør det. Hittil har økningen i utvandring ikke vært dramatisk. Det har vært en økning på 13 % i folk som søker arbeidstillatelse i USA, i alt ca. 1280 israelere fra oktober 2000 til juli 2001. Men samtalene dreier seg mye oftere enn før om å utvandre.
Det gjenstår å se hvilken virkning de store terrorangrepene i USA vil ha på israelerne.

Referat fra en artikkel av Larry Derfner 26.8 i Jerusalem Post.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart