Dokumenter som innbinding

Da inkvisisjonen ble sluppet løs på jødene på slutten av middelalderen, ble et stort antall jødiske dokumenter og skrifter av ulike slag konfiskert. Da jødene ble fordrevet fra Spania i 1492, ble mye mer borte.

Det viser seg at en del av dokumentene er blitt bevart på en måte de færreste kanskje hadde tenkt seg: De er brukt innbinding til lokale bøker.

I Italia brukte jødene ofte pergament, i Spania oftere papir. Et stort antall lokale bøker og dokumenter har brukt jødiske dokumenter (på hebraisk) til innbinding fordi papiret og pergamentet var verdifullt. Man har funnet både deler av Torah (Bibelen) og Talmud. Men også en del dokumenter som gir glimt fra dagliglivet (brev, skjøter, sider fra et jødisk folkeregister, notatbok fra en pengeutlåner m.m.).

Problemet har hittil vært for forskere å få slippe til og gjøre det som er nødvendig for å komme fram til de hebraiske dokumentene. Foreløpig har man bare fått se litt av materialet. Det arbeides med saken.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart