Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dokumenter som innbinding

Da inkvisisjonen ble sluppet løs på jødene på slutten av middelalderen, ble et stort antall jødiske dokumenter og skrifter av ulike slag konfiskert. Da jødene ble fordrevet fra Spania i 1492, ble mye mer borte.

Det viser seg at en del av dokumentene er blitt bevart på en måte de færreste kanskje hadde tenkt seg: De er brukt innbinding til lokale bøker.

I Italia brukte jødene ofte pergament, i Spania oftere papir. Et stort antall lokale bøker og dokumenter har brukt jødiske dokumenter (på hebraisk) til innbinding fordi papiret og pergamentet var verdifullt. Man har funnet både deler av Torah (Bibelen) og Talmud. Men også en del dokumenter som gir glimt fra dagliglivet (brev, skjøter, sider fra et jødisk folkeregister, notatbok fra en pengeutlåner m.m.).

Problemet har hittil vært for forskere å få slippe til og gjøre det som er nødvendig for å komme fram til de hebraiske dokumentene. Foreløpig har man bare fått se litt av materialet. Det arbeides med saken.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart