Bassam Eid: Ikke-voldelig ulydighet

Bassam Eid er generaldirektør i Palestinian Human Rights Monitoring Group (en gruppe som skal overvåke palestinske menneskerettigheter). Han er araber (palestiner), og bor i Jerusalem.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Han har i mange år vært en besk kritiker av Israel, men også av det palestinske styret. 20.9 var noen av hans synspunkter gjengitt i et intervju med Jerusalem Post. Her er noen punkter, fritt gjengitt.
Jeg er meget pessimistisk, sier han. Det palestinske samfunnet går i oppløsning, det er ikke noen som styrer lenger.

Hver kveld er det skyting. Palestinerne skyter fra bolighus, og israelerne skyter tilbake. Hvordan virker dette på våre barn, israelske og palestinske? I stedet for å skyte mot Gilo, skulle de vært opptatt med å planlegge vår framtid. Nå er det hat og frykt som styrer, og vi bryr oss ikke lenger om oss selv en gang. Hvor er studenter, akademikere, journalistene, dikterne og forfatterne? De burde si fra. Men de er tause, og har nok med seg selv.

Det palestinske styret har lagt militære mål overalt der folk bor. Så når israelerne vil ramme en politistasjon, treffer de 20 andre hus også. Hvorfor la det palestinske styret slike bygninger der? Hvorfor har de gjort dette mot samfunnet vårt? Det er ikke noen som svarer på slike spørsmål.

Hva vil denne intifadaen føre til? Hvilken skade vil den føre til – for israelerne som okkupanter, for palestinerne? Det israelske samfunnet har begynt å stille slike spørsmål, men det har ikke det palestinske samfunnet. Jeg er så sint, sier han. Intifadaen har gitt oss 100 % skade, ingen fordeler.

I en artikkel i New York Times oppfordret Eid nylig Yasser Arafat til å legge om til ikke-voldelig ulydighet i kampen mot Israel.

Nå langer han også ut etter andre palestinske ledere som kom til Vestbredden og Gaza med det palestinske styret i midten av 90-årene. «Jeg tror at vi nå opplever resultatene av de stygge Oslo-avtalene. Palestinerne som skrev under på disse avtalene, visste ingenting om hva okkupasjonen betyr. De kjente ikke sitt eget folk, de kjente ikke israelerne, de var ikke fra områdene [Vestbredden/Gaza], og de visste ikke hva det betyr å bo der. Det er ikke israelernes skyld, det er vår skyld.

Volden innenfor det palestinske samfunnet [palestinere imellom] er økende. Ingen spør hva det betyr. Vårt samfunn er så fattig nå, men ingen spør hva vi bør gjøre. En mann kan ha syv barn, og har ikke råd til å sende dem på skolen.

Eid har også noen kritiske ord til Israel. Han hater kontrollposter, sier han, og hater okkupasjonen. Jeg er sint på israelske soldater som banker opp en gammel palestiner som bare forsøker å finne arbeid. Men jeg er like sint på det palestinske lederskapet.

Eid nevner at noen, både israelere og palestinere, har begynt å snakke om å «atskille» jøder og arabere. Men det er ikke mulig, sier han. Palestinerne ville ikke overleve. Det ville bety at mange palestinere ville dø. Vi er helt avhengig av Israel for alt vi skal gjøre, sier han.

Selvsagt bør palestinerne kjempe mot okkupasjonen, men på en slik måte at vi tar vare på oss selv. Det palestinske styret har ansatt tusener av mennesker i sikkerhets-jobber: Politi, militser m.m. Men de har ikke bygget ett eneste sykehus, ikke en eneste sengeplass, siden de kom til Vestbredden og Gaza.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart