Saudi-Arbia mindre innflytelsesrikt?

Odd Sverre Hoves lederartikler om Israel og Midtøsten i Dagen er svært ofte meget lesverdige. 30.10 tok han, i sin 2. leder, for seg hvordan Saudi-Arabias stilling i USA ser ut for å svekkes. Det følgende bygger på Hoves artikkel og på andre kilder.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Bakgrunnen er et faktum som norske medier stort sett har gjemt ganske godt bort: Saudi-Arabia og de fleste andre arabiske landene sier tvert nei til å gjøre noe konkret for å støtte USAs krig mot terrorisme. Vi hører stadig om «den store koalisjonen mot terror». Faktum er at den i bare liten grad inkluderer den arabiske verden.

Nylig har New York Times for første gang åpent anklaget Saudi-Arabia for å tolerere og til og med støtte de ekstreme terrorgruppene. Herskerne i Saudi-Arabia står for den samme retningen innenfor Islam som Taliban. Det var tydeligvis en sterk strid innenfor kongehuset i Saudi-Arabia, og taperne ble sendt til Europa for noen dager. Taperne var de som ville støtte USAs krig. (Dette har Hove skrevet om i tidligere lederartikler.)

Nå har da New York Times anklaget Saudi-Arabia for landets holdning til terroristene. Avisen kritiserte også Bush-administrasjonen for konsekvent å se bort fra den skamløse oppførselen fra regimet i Riyad. Den kritiserte også Saudi-Arabia for å nekte USA å bruke Prins Sultan-basen ved Riyad under krigen.

For bare noen få måneder siden ville en så stor avis neppe ha kritisert Saudi-Arabia så åpent. Men den negative holdningen til USAs krig begynner etter hvert å gjøre inntrykk i USA, også i Senatet.

Hove finner det sannsynlig at noen i USA kan ha regnet på muligheten for å klare seg uten olje fra Saudi-Arabia, og at svaret gir mindre pro-saudiske konklusjoner enn før.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart