Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Saudi-Arbia mindre innflytelsesrikt?

Odd Sverre Hoves lederartikler om Israel og Midtøsten i Dagen er svært ofte meget lesverdige. 30.10 tok han, i sin 2. leder, for seg hvordan Saudi-Arabias stilling i USA ser ut for å svekkes. Det følgende bygger på Hoves artikkel og på andre kilder.

Bakgrunnen er et faktum som norske medier stort sett har gjemt ganske godt bort: Saudi-Arabia og de fleste andre arabiske landene sier tvert nei til å gjøre noe konkret for å støtte USAs krig mot terrorisme. Vi hører stadig om «den store koalisjonen mot terror». Faktum er at den i bare liten grad inkluderer den arabiske verden.

Nylig har New York Times for første gang åpent anklaget Saudi-Arabia for å tolerere og til og med støtte de ekstreme terrorgruppene. Herskerne i Saudi-Arabia står for den samme retningen innenfor Islam som Taliban. Det var tydeligvis en sterk strid innenfor kongehuset i Saudi-Arabia, og taperne ble sendt til Europa for noen dager. Taperne var de som ville støtte USAs krig. (Dette har Hove skrevet om i tidligere lederartikler.)

Nå har da New York Times anklaget Saudi-Arabia for landets holdning til terroristene. Avisen kritiserte også Bush-administrasjonen for konsekvent å se bort fra den skamløse oppførselen fra regimet i Riyad. Den kritiserte også Saudi-Arabia for å nekte USA å bruke Prins Sultan-basen ved Riyad under krigen.

For bare noen få måneder siden ville en så stor avis neppe ha kritisert Saudi-Arabia så åpent. Men den negative holdningen til USAs krig begynner etter hvert å gjøre inntrykk i USA, også i Senatet.

Hove finner det sannsynlig at noen i USA kan ha regnet på muligheten for å klare seg uten olje fra Saudi-Arabia, og at svaret gir mindre pro-saudiske konklusjoner enn før.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart