Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jordskjelv i Israel

Israel ligger i en jordskjelvsone. Fra bibel-historien husker vi fortellingen om Sodoma og Gomorra, og om hvordan det regnet ild ned over disse byene. Mange forskere regner med at dette var et seismologisk fenomen. Det har vært flere halvsterke jordskjelv i Israel de senere år. Jordskjelv-ekspertene mener at det er temmelig sannsynlig at det vil komme et større jordskjelv en eller annen gang i løpet av de nærmeste 50 år - og det kan like gjerne komme i morgen som siden.

Jordskorpen består av flak eller plater med en tykkelse som varierer ganske mye, men 100 km kan være et slags gjennomsnittstall. Disse platene beveger seg. Enhver som ser på et verdenskart, kan se at Amerika passer godt sammen med Europa og Afrika, og fremdeles driver disse kontinentene fra hverandre med noen centimeter pr. år. Himalaya er dannet ved at den indiske platen kolliderer med den sibirske. Derfor kan man finne rester etter muslinger og annet havliv høyt til fjells.

California er et annet kjent tilfelle. Der glir to plater i en sidelengs bevegelse. Det minner om to bøker som ligger ved siden av hverandre på et bord, og hvor den ene flyttes mens den ligger inntil den andre. Det er dette som ligger bak de store jordskjelvene der.

I Israel er det en situasjon som minner om California. Det går en aktiv forkastningssone fra Rødehavet langs Jordandalen opp til Syria. Det kan også være sideforkastninger, som et slags tre med greiner. I en slik sone er jordskjelv normalt.

Siste gangen det var et ødeleggende jordskjelv i dette området, var i 1927. Da var det et jordskjelv nord for Jeriko. 350 mennesker ble drept og ca. 800 bygninger ødelagt. I 1837 var det et jordskjelv som ødela store deler av byen Safed i Galilea. 5.000 mennesker ble drept. Jordskjelvet utløste en omfattende forfølgelse av jødene fra arabernes side. For hvorfor skulle vel Allah sende en slik stor katastrofe hvis det ikke var fordi det bodde vantro jøder der? – Dette er forresten typisk for hvordan jødene er blitt behandlet både i Europa og i arabiske land.

Etter jordskjelvet i Armenia i 1991, hvor israelere deltok med heder i hjelpearbeidet, kom det en undersøkelse i Israel som satte en støkk i israelerne. Den viste hvor dårlig nye bygninger er blitt kontrollert. Det betyr at et jordskjelv kan føre til at mange større bygninger raser sammen. En stor del av israelerne bor i boligblokker, så det ville kunne bli en omfattende katastrofe. Det er derfor tatt skritt for å stramme inn kontrollen med at byggeforskriftene blir holdt, og likeså skjerpe selve forskriftene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart