Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

USAs støtte skyldes de kristne

Denne artikkelen er et referat av en artikkel av Jonathan Rosenblum 15.11.01. Han er en ultra-ortodoks (haredi) jøde i Israel. Han har en fast, ukentlig spalte i Jerusalem Post. Som andre haredim har han vært skeptisk til de kristne og til kristendommen. I tillegg til at denne artikkelen gir opplysninger som burde interessere mange (ikke minst oss kristne Israel-venner i Norge), er det derfor ikke minst interessant at det er Rosenblum som skriver dette.

Det er alminnelig antatt at når USA støtter Israel i så stor grad, skyldes det sterk støtte for Israel blant de amerikanske jødene. Men dette er langt fra hele sannheten.

De fleste jødene i USA bryr seg ikke noe særlig om Israel. De bryr seg ikke så mye om at de selv er jøder heller. Og selv blant dem som deltar aktivt i jødisk liv, er kjærligheten til Israel vaklende. Det kommer få amerikanske jøder til Israel nå. Bare 135 utlendinger studerer på Det hebraiske universitetet nå, det var over 500 for to år siden.
Amerikanske jøder vet også nokså lite om det som er skjedd i Israel siden intifadaen startet i september 2000. Unntaket er blant de ortodokse jødene i USA. Der er følelsene for Israel sterke og støtten ganske omfattende.

Jødiske stemmer teller lite
I New York utgjør jødene en så stor del av stemmene at de som skal bli valgt som senatorer der, må være tydelig pro-israelske.
Men når vi ser på Israels nære venner i Kongressen generelt, kommer mange av dem fra stater hvor det er få jøder: Senator Sam Brownback fra Kansas, senator Tim Hutchinson fra Arkansas, justisminister John Ashcroft og en rekke andre.

Disse politkerne er heller ikke nære venner av de jødiske lederne i USA. Snarere tvert imot: De jødiske lederne er «liberale», mens disse politikerne er meget konservative. I alt fra abortsyn til sosialpolitikk har de ulike syn.

Kristentroen
De støtter derfor ikke Israel på grunn av synspunktene til jøder flest i USA, snarere til tross for dem. Deres synspunkter er formet ut fra deres egen samvittighet, og de gjenspeiler synspunktene blant stort sett kristne velgere. De kristne åpner sin Bibel og leser at Israel er det lovede land. Og det var jødene det ble lovet til.

Fromme kristne utgjør grunnfjellet i USAs støtte til Israel. Slike kristne teller tiervis av millioner. I motsetning til amerikanske jøder blir de ikke brydd når Israel blir kritisert i visse venstreorienterte kretser. Og de avlyser ikke turer til Israel fordi det har vært et terrorangrep.

Ortodokse jøder og kristne
Ortodokse jøder finner det lett å ha kontakt med slike kristne venner. Disse kristne blir ikke brydd av å samtale om Gud og Bibelen (slik mange sekulære jøder blir). De snakker slik selv.

Bibeltroende kristne synes det er interessant å treffe jøder som holder Bibelens spiseregler og sabbaten og som er bundet av Bibelens lover på det seksuelle området.

Israels kristne venner blir fascinert når de treffer jøder som fortsatt regner Tempelfjellet som stedet hvor Gud var spesielt til stede.
Rosenblum mener at et godt forhold mellom ortodokse jøder og bibeltroende kristne er en viktig forutsetning for at den sterke støtten fra de kristne skal beholdes, og går sterkt inn for det.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart