Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Er afghanerne jøder?

Det har vært et utall av spekulasjoner om hvilke folkegrupper som stammer fra de 10 israelske stammene som forsvant på 700-tallet før Kristus. Noen afghanske stammer er regnet med. Nå har noen fra India meldt sin interesse.

Det er ca. 3.000 år siden kong David gjorde Jerusalem til hovedstad. Under David og hans sønn Salomo stod Israel på høyden av sin makt. Etterpå ble riket delt.

På 700-tallet før Kristus gikk nordriket under og det meste av befolkningen ble bortført. Ti av Israels tolv stammer ble mer eller mindre borte. Det er en utall av teorier om hvor de ble av. Den svarte ibo-stammen i Nigeria regner seg som etterkommere av Israels ti stammer. Og noen har selvsagt funnet ut at danene, som gav navn til Danmark, må være etterkommere av Dans stamme. Dette må vel regnes med blant de meget luftige spekulasjonene.

Noe mer sannsynlig er det at deler av befolkningen i Afghanistan har jødisk bakgrunn. Teorien bygger dels på muntlige overleveringer (fremdeles har mange gamle afghanere hørt at de opprinnelig var jøder), dels på at navn på ulike afghanske stammer ligner de israelittiske. I den måten Islam praktiseres på av mange i Afghanistan, er det enkelte skikker som klart synes å ha jødisk opprinnelse. Blant annet hører det med å tenne lys fredag kveld, slik jødene alltid gjør ved inngangen til sabbaten. Men også dette med afghanerne må nok betegnes mest som spekulasjoner.

I India, nær grensen mot Burma, er det et samfunn på omtrent 5.000 sjeler som regner seg selv som jøder. En del mennesker fra dette samfunnet har nå begynt å komme til Israel. Men de må gjennomgå en offisiell omvendelse for å bli godkjent som skikkelige jøder i Israel. Det skal også være andre grupper i India som regner seg som etterkommere av Israels 12 stammer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart