Er afghanerne jøder?

Det har vært et utall av spekulasjoner om hvilke folkegrupper som stammer fra de 10 israelske stammene som forsvant på 700-tallet før Kristus. Noen afghanske stammer er regnet med. Nå har noen fra India meldt sin interesse.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Det er ca. 3.000 år siden kong David gjorde Jerusalem til hovedstad. Under David og hans sønn Salomo stod Israel på høyden av sin makt. Etterpå ble riket delt.

På 700-tallet før Kristus gikk nordriket under og det meste av befolkningen ble bortført. Ti av Israels tolv stammer ble mer eller mindre borte. Det er en utall av teorier om hvor de ble av. Den svarte ibo-stammen i Nigeria regner seg som etterkommere av Israels ti stammer. Og noen har selvsagt funnet ut at danene, som gav navn til Danmark, må være etterkommere av Dans stamme. Dette må vel regnes med blant de meget luftige spekulasjonene.

Noe mer sannsynlig er det at deler av befolkningen i Afghanistan har jødisk bakgrunn. Teorien bygger dels på muntlige overleveringer (fremdeles har mange gamle afghanere hørt at de opprinnelig var jøder), dels på at navn på ulike afghanske stammer ligner de israelittiske. I den måten Islam praktiseres på av mange i Afghanistan, er det enkelte skikker som klart synes å ha jødisk opprinnelse. Blant annet hører det med å tenne lys fredag kveld, slik jødene alltid gjør ved inngangen til sabbaten. Men også dette med afghanerne må nok betegnes mest som spekulasjoner.

I India, nær grensen mot Burma, er det et samfunn på omtrent 5.000 sjeler som regner seg selv som jøder. En del mennesker fra dette samfunnet har nå begynt å komme til Israel. Men de må gjennomgå en offisiell omvendelse for å bli godkjent som skikkelige jøder i Israel. Det skal også være andre grupper i India som regner seg som etterkommere av Israels 12 stammer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart