NB! Mindre enn 90 ledige billetter til Gamle Logen onsdag kveld

Bestill din billett nå for å få plass, det vil ikke bli solgt billetter ved inngangen!

Kosher-sertifikat

Denne artikkelen stod i Midtøsten i fokus nr. 1/95. Selv om enkelte detaljopplysninger dermed ikke er helt oppdaterte, forteller den noe om et saksfelt som fremdeles er aktuelt og hvor vedtakene bølger fram og tilbake i israelsk politikk.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Jødenes Bibel, som kristne kjenner som Det gamle testamentet, inneholder mange regler for hva en skal spise og drikke, og til dels hvordan maten skal tilberedes. I tillegg til de reglene som står direkte i Bibelen, har jødisk tradisjon en rekke tolkninger. Mat som oppfyller alle de religiøse reglene i den jødiske tro, er kosher.

Det er ingenting i staten Israels lover som tilsier at man må holde reglene for kosher. Riktignok presser de religiøse partiene på hele tiden for å få lover som forhindrer brudd på kosher-reglene. I den vanskelige politiske situasjonen som er nå, hvor politiske hestehandler er en viktig del av spillet, lyktes det dem for ei tid siden å få presset gjennom at det er forbudt å importere frosset kjøtt som ikke er kosher. For mange ikke-religiøse jøder ? og vel også en del tolerante ortodokse ? er dette kompromisset noe man gjerne skulle gjøre omigjen. Men, likevel: Staten som sådan tillater folk å spise hva man vil, med helsemessige unntak som ligner dem man finner i Norge og andre land.

Det er derfor fullt ut tillatt for hoteller, restauranter m.m. å servere mat som ikke er kosher. Men gjør de det, får de ikke kosher-sertifikat av rabbinerne. Resultatet er at religiøse jøder unngår dette stedet. Dermed mister man ei viktig kundegruppe. Derfor er det etter hvert blitt slik at flere og flere spisesteder holder kosher-reglene, rett og slett på grunn av ortodokse jøders kjøpekraft.

Noe lignende gjør seg gjeldende når norsk mat skal eksporteres til USA. Det er naturligvis ingenting i de amerikanske lovene som krever at maten skal være kosher. Men fordi ortodokse jøder også der er ei vesentlig kundegruppe, ønsker en del bedrifter å kunne merke varene sine med at de er kosher. Det er rabbiner Michael Melchior [som nå er statssekretær for utenriksminister Shimon Peres] som godkjenner dette.

Nylig har Israels Høyesterett satt til side en avgjørelse om kosher i overrabbinatet. En bedrift ble nektet kosher-sertifikat for importert kosher kjøtt fordi den også importerer produkter som ikke er kosher. Høyesterett har bestemt at rabbinerne ikke kan nekte kosher-sertifikat for varer som bevislig er kosher, uansett.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart