Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Vold mot ytringsfriheten

Zohair Hamdan er en tøff mann. Han er 48 år gammel og araber. Han er muktar (lokal leder) i bydelen Sur Bahir i Jerusalem.

Vi omtalte ham i Midtøsten i fokus, nr. 5/00 på s. 8 under overskriften Et ord med i laget. Han protesterte høylydt mot å bli gitt til Arafat. Arafats styre er en fiasko, og Hamdan har ingen interesse av å være en del av fiaskoen. Med alle sine feil og mangler (han har lange lister med klager) er Israel mye bedre, sa Hamdan. Han hadde samlet 12.000 underskrifter til støtte for folkeavstemning blant araberne i Jerusalem, og mente at det ville bli stort flertall for å tilhøre Israel. Jerusalems arabere skal ikke gis bort til Arafat uten selv å ha et ord med i laget, sier Hamdan.

Trusler
Den slags tale er ikke populær hos Arafats menn. Hamdan ble plassert på det palestinske styrets liste over «ettersøkte personer». På Hizbollahs TV-stasjon i Libanon ble han erklært som «fiende». Også den mektige Marwan Barghouti, lederen for Tanzim (en væpnet gruppe under Fatah), kom med trusler.

Hamdan lot seg ikke stanse. Han besøkte israelere som var såret i terror-angrep. Han fordømte vold fra begge sider. Han fikk med seg nesten et dusin andre muktarer på å besøke Gilo og fordømme skytingen mot den jødiske bydelen.

Skutt
5. oktober kl. 17.45 spaserte han utenfor huset sitt. Da ble han skutt av væpnede folk som man antar var fra Fatah, Arafats egen avdeling av PLO. Det ble skutt ni skudd. Han ble truffet av fem av dem, i underlivet, skulderen og foten. Han var sterk nok til å ringe politiet og ambulansen og rope om hjelp før han falt sammen. – Skytterne forsvant. Antakelig flyktet de til Betlehem, som blir styrt av Arafat.
Hamdan lå i en måned på Hadassah-sykehuset i Ein Kerem. Hans tilstand var «alvorlig, men stabil». Et stort antall mennesker har besøkt ham, både jøder og arabere. Det gjelder blant andre ordfører Ehud Olmert og politikere fra hele spekteret i Israel, og likeså jordanske politikere. Kong Abdullahs personlige sekretær sendte telegram.

Gir seg ikke
Etter å være utskrevet fra sykehuset og ha kommet seg noe, uttalte Hamdan seg offentlig i slutten av november. Han vil fortsette å kjempe for fredelig sameksistens mellom jøder og arabere. Mordforsøket har gjort ham enda mer bestemt på å kjempe for det han mener.

Han vil bl. a. opprette et muslimsk, kristent og jødisk forum mot vold. Han håper å presentere et felles budskap mot blodsutgytelse. Han vil rette det spesielt mot Arafat.

Hamdan lar seg ikke bringe til taushet. Han sier at ethvert lite barn kan se at Arafats lederskap er mislykket. Han sier: «Det er i Arafats interesse at blodsutgytelsene fortsetter. For uten vold og blod kan han ikke overleve.»

Han ble spurt om han har gjort noe for å forbedre sin sikkerhet etter angrepet. Hamdan svarte: «Jeg har sluttet å røyke!»

Det er å håpe at flere palestinere, ikke minst i Jerusalem, vil opptre som frie mennesker og ikke la seg bringe til taushet av Arafats terror – som retter seg både mot jøder og arabere.

Fritt etter en artikkel av Etgar Lefkovits i Jerusalem Post 23.11.01.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart