Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Gjør som de sier, ikke som de gjør

I Jerusalem Report datert 31.12.01 skriver Gershom Gorenberg om forholdet mellom hva USA gjør selv og hva det sier til Israel at Israel skal gjøre. Her følger et referat av noen av hans tanker, som klart tilhører venstresiden i Israel

«Vi vil gjøre akkurat som USA gjør,» sa statsminister Ariel Sharon om kampen mot terror i sin TV-tale til det israelske folket etter de fryktelige selvmordsbombene i israelske byer. Han ville følge Bush’ doktrine: Hvis du gir arbeidsmuligheter for en terrorist, er du selv en terrorist. Følgen av det er at Israel har rett til å treffe harde tiltak mot de palestinske områdene. USA har ingen moralsk rett til å kritisere, så lenge de gjør det samme (og mer til) selv.

Men ta det med ro, skriver Gorenberg. For det første var jo angrepet på World Trade Center mye større enn noe Israel har opplevd. For det andre var det nytt for amerikanerne og helt uventet, de visste ikke hva dette var og hvorfor. De israelerne som snakket med amerikanske venner i dagene like etter terror-angrepet, merket at frykten var mye større i USA enn den er etter et terror-angrep i Israel.

Men en annen faktor er minst like viktig. Når amerikanerne er ferdig i Afghanistan, kan de pakke sammen og dra hjem. Israelerne skal fortsette med å bo like ved siden av palestinerne.

Og så ett viktig forhold til: USA fører krig i Afghanistan med det håpet at det skal føre til en regjering som er mer i samsvar med vestlige tanker. Men hvis Israel lykkes med å skyve Arafat ut, er det mest sannsynlig at Hamas vil fylle vakuumet. Noen israelere synes det er fint, da blir det synlig hvilke holdninger palestinerne har. Men det er jo en tydelig forskjell: USA fører krig for å fjerne et regime med islamske ekstremister. Israels krig kan lett føre til at vi får et regime med islamske fundamentalister.

Det ser ut for at amerikansk bombing har drept et stort antall, kanskje flere hundre, uskyldige mennesker. Det har tydeligvis ikke ført til noen nevneverdig selvransakelse. Hadde noe lignende hendt med israelske fly, ville de samme amerikanerne som dysser sine egne feilbombinger ned (med president Bush i spissen) hatt sterk kritikk. Og ikke bare det: Deler av den israelske befolkningen ville ha forlangt forklaring, for ikke å si en undersøkelseskommisjon. Når vi ser hvordan den amerikanske opinionen godtar «utilsiktet skade» fra sine egne, kunne det være fristende å foreslå at også vi burde bli noe mer hardhjertet. Men skal vi gi fra oss vår menneskelighet fordi amerikanerne ikke lever opp til det de selv forlanger av Israel?

Vi har sett at når amerikanerne er redde, spiller rettssikkerhet en mindre rolle enn ellers. Vi fikk se det da flere dusin israelere ble arrestert i USA etter 11. september. F. eks. ble fem unge israelere arrestert i New York og holdt fengslet i over to måneder, det meste av tiden på enecelle, og forhørt som mistenkte i terrorangrep, som om det å være fra Midtøsten skulle være bevis på at man er islamsk ekstremist. Saken avslører både panikk og uvitenhet. Og det blir enda mer skremmende ut fra forslagene om å rettsforfølge folk som ikke er amerikanske statsborgere for militærdomstoler.

Den kyniske reaksjonen i Israel på dette er at når amerikanerne kan betrakte rettssikkerhet som en luksus når innbyggerne er i fare, og at noen falske arrestasjoner er prisen for sikkerhet, vil Israel opptre på samme måte. Men i valget mellom hva USAs utenriksdepartement sier i sine rapporter og hva USA faktisk gjør, bør Israel velge det første.

«Hykleriet er en hyllest det onde gir til det gode,» sier ordtaket. Det som er galt med hykleren, er ikke det han sier, men det han gjør. Det er ikke galt når USA forlanger at Israel skal respektere menneskerettighetene.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart