Samtale med Michael Melchior

Mange av oss kjenner Michael Melchior fra den tiden da han var rabbiner i Oslo. Nå er hans viseutenriksminister (det svarer omtrent til statssekretær) i det israelske utenriksdepartementet.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er ikke vi som har hatt samtale med Melchior, men redaktører og journalister i Jerusalem Post. Referatet fra samtalen var ført i pennen av Gil Hoffman, og stod 8. januar. Dette er igjen et referat av referatet.

Israelere flest bryr seg ikke så mye om antisemittisme ute i verden. Hvordan Israel ble demonisert på FN-konferansen i Durban, f. eks., ble ikke meldt før dagen før selve konferansen.

Antisemittisme i arabiske land har bare vært en sak for de som ønsket at Oslo-prosessen skulle mislykkes. Melchior, som støttet Oslo-prosessen, har sagt gjennom årene at dersom den skulle lykkes, måtte det bli slutt på oppfordring til hat i den arabiske verden. Men Melchior ble kritisert for å ta dette opp. Kravet om taushet i slike viktige saker opplevde han som en slags som ideologisk terror (fra sine egne).


Melchior vil danne en koalisjon hvor han trekker inn mange kjente ledere fra mange land. De skal gå til angrep på antisemittisme i arabiske land, i FN og ellers.

Melchior gav et eksempel på forskjellen mellom kritikk av Israel og antisemittisme. Å mene at bosettinger er et brudd på den fjerde Geneve-konvensjonen, kan være greit nok. Men når bosetninger kalles folkemord, da er det antisemittisme.

Meimad-partiet, som Melchior leder, er kommet inn i Knesset på en fellesliste med Arbeiderpartiet, etter å ha kommet under sperregrensen på 1,5 % ved tidligere valg. Den nye lederen for Arbeiderpartiet, forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer, går inn for at samarbeidet skal fortsette. Melchior sa at det er økende støtte for Meimad blant velgerne. Partiet vil derfor kunne velge om det skal fortsette listesamarbeidet med Arbeiderpartiet eller stille egen liste.
Melchior lot det skinne igjennom at et samarbeid med NRP (det nasjonal-religiøse partiet) er lite aktuelt.

Det er ikke sikkert at Meimad vil gå ut av regjeringen Sharon selv om Arbeiderpartiet gjør det. Men Meimad har lignende grenser for hva det kan være med på som Arbeiderpartiet har: Det kan ikke være med på at det palestinske styret skal utelukkes for godt som partner.

Etter hvert som en større og større del av den jødiske befolkningen bor i Israel, blir det stadig viktigere at Israel tar ansvar for jødisk utdanning verden over. Han mente også at regjeringen må gå inn for mer penger til innordning av innvandrere, og gi langt flere muligheter for ikke-jødiske innvandrere til å omvende seg til jødedommen.

Men han hadde ikke så stor tro på at en masse-innvandring til Israel vil løse statens demografiske problem (faren for at jødene kan komme i mindretall i sin egen stat fordi araberne har langt raskere befolkningsvekst).

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart