Søk

Israels etterretning

Israels militære etterretning har feiret mange store triumfer. Men det har også vært store fiaskoer. Den aller største var i september og oktober 1973, da den ikke klarte å få med seg at Egypt og Syria planla et stort angrep på Israel.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I sin bok The heights of courage forteller Avigdor Kahalani om kampene på den nordlige delen av Golan. Han og de andre offiserene der fikk vite litt før kl. 10.00 den 6. oktober at syrerne ville angripe samme dag. Angrepet kom om ettermiddagen. På fronten mot Egypt, hvor israelerne satt ved Suezkanalen, drev noen soldater med å vaske klær da angrepet kom – de visste ingenting på forhånd. Dette var til tross for mange signaler på hva som skulle skje. Bl. a. gav kong Hussein av Jordan beskjed om angrepet noen dager før det fant sted. Men etterretningsfolkene mente at de forstod naboene så godt at de ikke tok hensyn til advarslene.

I dette opplegget lå det også at etterretningen undervurderte naboenes militære kapasitet. Derfor hadde Israel altfor små styrker ved grensen. De var heller ikke forberedt på en ny, bærbar panservernrakett som araberne hadde. I startfasen manglet det lite på at Israel ble rent i senk. Syriske styrker kom helt ned mot grensen fra før 1967.

31.12.01 hadde Shlomo Gazit en artikkel i Jerusalem Post. Den var formet som et brev til den nytilsatte lederen av den militære etterretningen, Aharon Ze’evi. Det som gjør artikkelen litt spesiell, er at Gazit selv har hatt denne stillingen. Han overtok den like etter den store fiaskoen i 1973. Gazit er ellers aktiv i samfunnsdebatten, og direktør i Jerusalem Post. Her er et kort referat av artikkelen:

Israelsk etterretning nyter i dag stor tillit i Israel. Men det nøt den like før fiaskoen i 1973 også. Husk, skriver Gazit: Jo mer selvsikre etterretningsfolk er, jo større er faren for å gjøre alvorlige feil.
Ta et blikk på veggen og se på bildet av forgjengerne, skriver han. Ingen andre steder i israelsk forsvar har så mange måttet slutte før det ellers skulle være naturlig, fordi de gjorde alvorlige feil. Selv har Gazit tenkt mange ganger, og han har ikke noe godt svar for seg selv: Hvis han hadde vært leder i september-oktober 1973, ville han ha klart det bedre enn forgjengeren?

Gazit anbefaler den nytilsatte å lese boka The Watchman Fell Asleepav dr Uri Bar-Joseph. Den handler om fiaskoen i 1973. Der ser vi at etterretningsfolkene var meget intelligente, de arbeidet 12 timer om dagen. Men de hadde en farlig sykdom: Mangel på intellektuell ydmykhet. De hadde ikke evnen til å stille spørsmålstegn ved sine skråsikre konklusjoner, til å tenke over hvordan det kunne gå dersom de tok feil. De burde ha presentert en litt mer nyansert bilde til de politiske lederne.

Etterretningen skal ikke blande seg inn i israelsk politikk, og derfor ikke vurdere de israelske beslutningene. Men ofte kan de virke inn på det som skjer. Det er f. eks. nylig utgitt en psykologisk studie over Arafats personlighet. Gazit har undret seg over hvor mye som ville vært annerledes, og hvordan, dersom Israels ledere hadde tatt mer hensyn til slike psykologiske faktorer i sin politikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart