Jødisk eiendom i arabiske land

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Beit Hatefutsot kalles også Diaspora-museet og ligger i Tel Aviv. Det er absolutt verd et besøk. Der kan man gå i timevis og følge jødenes skjebne i diasporaen (utlendighet) de siste 2000 år.

I november var det en pressekonferanse der. Bakgrunnen var at en ny bok ble lansert. Den er skrevet av Itamar Levin og heter Låste dører, beslagleggelsen av jødisk eiendom. Den handler om eiendommen jødene mistet i arabiske land da de flyktet.

Mordechai Ben-Porat kritiserte Israels skiftende regjeringer for å ha brydd seg lite om å søke erstatning for det jødene mistet. Yossi Beilin, da han var justisminister, stengte til og med kontoret i departementet som skulle ta seg av de jødiske kravene i arabiske land.

Levin sa at mange er opptatt av at de palestinske flyktningene skal få erstatning. Men jødene har ikke mindre rett på en slik erstatning. De ble utvist, mot sin vilje, fra sine hjem, og er ikke flyktninger i mindre grad enn palestinerne.

Moshe Kohn flyktet fra Syria i 1973. Nå har han en ledende stilling i Bank Leumi. Han sa at da Frankrike styrte i Syria og Libanon, blomstret jødisk forretningsliv der. Jødene i Syria var meget rike. De eiendommene de etterlot, både privat og det de ulike menighetene eide, var verd en formue.

Så langt etter referatet av møtet i Jerusalem Post. Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Etter århundrers diskriminering og forfølgelse hadde de en bedre periode under europeisk kolonistyre. Da det tok slutt, og da Israel ble opprettet, var jødehatet så sterkt i den arabiske verden at de fleste kom seg ut ganske raskt. På 1900-tallet flyktet mer enn 950.000 jøder fra arabiske land. I tillegg kommer titusener fra Iran og andre muslimske land. I alt har godt over en million jøder flyktet fra muslimske land på 1900-tallet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart