Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Powell er optimist

Den amerikanske utenriksministeren tror den palestinske volden og frustrasjonen bare kan stanses hvis partene finner frem til en forhandlingsprosess som leder frem til en palestinsk stat. Torsdag ettermiddag innledet han sitt besøk i Israel.

Velinformerte kilder antyder overfor Ha’aretz at Ariel Sharon kan være villig til å gå inn i politiske forhandlinger parallelt med våpenhvileforhandlinger. Betingelsen er at Yassir Arafat ikke blir den palestinske motparten.

Powell og Sharon møtes fredag
En av de sakene som står høyt opp på Sharons agenda i møtet med Colin Powell fredag, er hvilke sanksjoner Washington planlegger å møte de palestinske selvstyremyndighetene med, hvis de nok en gang velger å bryte våpenhvilen. Det er videre klart at Sharon har godkjent et møte mellom Powell og Arafat i Ramallah.

– Samme hvor lenge de israelske styrkene fortsetter å stå i de palestinske områdene, vil problemet fortsette, sa Colin Powell til reportere i Madrid, like før han ankom Israel torsdag.

I Madrid var Colin Powell i møte med utsendinger fra FN, EU og Russland. En fellesuttalelse fra møtet tar til orde for umiddelbar implementering av våpenhvile, parallelt med at fredsforhandlinger starter. Dette bryter med et av Sharons valgløfter under kampen om statsministerstolen i januar 2001.
– Jeg vil ikke føre fredsforhandlinger under ild, sa Sharon da, og denne linjen har han i stor grad fastholdt siden.

Powell tilbyr observatører
– Jeg er ikke bekymret. Jeg ser frem til å møte statsminister Sharon og formann Arafat, sa Powell torsdag.

Sharon vil fredag fortelle Powell at Israel ikke kommer til å trekke seg tilbake før deres militære mål er nådd.
Israel krever at de ettersøkte terroristene som skjuler seg i hovedkvarteret til Yassir Arafat blir overgitt til IDF. De krever også at de militante palestinerne som har beleiret Fødselskirken i Betlehem overgir seg før IDF trekker seg ut av byen.

Powell håper å få partene med på å akseptere amerikanske observatører. Amerikanerne har allerede et utkast til hvor disse kan utplasseres i konfliktområdene klart. Sharon sa for noen uker siden at han ikke har noe imot slike amerikanske observatører når det gjaldt Rafah på Gaza-stripen konkret.
– Men vi vil motsette oss enhver internasjonal styrke, sier statssekretær Gideon Saar til den israelske hærens radio.

Observatørene fra Pentagon og CIA vil følge partenes implementering av Tenet-planen og eventuelt andre våpenhviler som partene vil nå frem til. Palestinerne ønsker at observatørene skal følge israelsk tilbaktrekning og passe på veisperringer. Israel ønsker at observatørene ikke bare skal følge med på om de palestinske selvstyremyndighetene gjør noe mot terrorisme, men også kontrollere at de ikke frigir terrorister fra fengsler, slik Yassir Arafat mye har gjort når han har sett en ny terrorbølge politisk gavnlig.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart