Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Store tap i Jenin

Under sin aksjon på Vestbredden har Israel lykkes å holde tapene - både sine egne og ikke minst palestinernes - på et meget lavt nivå. Vi har kommentert dette i artikkelen

Men noen steder har dette ikke vært mulig, først og fremst i Jenin (hvor kampene skjedde etter at nevnte artikkel var skrevet). Der har tapene vært store, særlig på palestinsk side. Når dette skrives er antallet uklart. Det har også vært meldt om at israelerne har rasert hus.

Bakgrunnen for de store tapene er at den harde kjernen i de palestinske organisasjonene samlet seg der. Mange sa at de skulle kjempe til døden. De hadde tilbud om å overgi seg, men valgte å kjempe fra hus til hus. I tillegg til at de var mer motiverte for kamp og kanskje bedre trente enn palestinerne i de andre byene, hadde de også hatt bedre tid til forberedelse. Blant annet hadde de lagt ut et stort antall minefeller, selvutløsende bomber og andre drapsmekanismer som gjorde at israelerne ble meget utsatt. Dette var en viktig grunn til Israel måtte rasere en del hus, det var for farlig å gå inn i dem.

Men israelerne gav sivile palestinere anledning til å flykte fra områdene før kampene tok til for alvor.

Og, som ellers: Israels hensikt var ikke å erobre byen, men å arrestere dem som står bak selvmordsaksjonene og andre terroraksjoner i Israel (rekrutterer, utstyrer, trener, osv.). Og dessuten å få beslaglagt mest mulig av våpen og eksplosiver som brukes. Så Israel var nødt til å innta de ulike leirene, i et håp om å begrense den terroren som drepte 125 og såret hundrevis i måneden før Israels aksjon, og som palestinerne ville fortsette.

Derfor var de store tapene ikke til å unngå.
Kampene endte med at de siste gruppene av «væpnede palestinere» overgav seg.

Selvmordsbomber fra Jenin? Da det onsdag 10. april var en selvmordsbombe igjen i Israel (den første på lenge), meldte palestinerne at han kom fra Jenin, byen hvor de hardeste slagene under denne krigen har stått.

Israel innrømmer at mannen opprinnelig kommer fra Jenin. Men de tror at han var sendt ut før Israels aksjon og har bodd blant arabere i en landsby i Galilea i Israel før han nå gjennomførte sin aksjon.

Israel venter en rekke slike aksjoner, bl. a. fordi palestinerne vil forsøke å vise at Israels aksjon var mislykket.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart