Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Store tap i Jenin

Under sin aksjon på Vestbredden har Israel lykkes å holde tapene - både sine egne og ikke minst palestinernes - på et meget lavt nivå. Vi har kommentert dette i artikkelen

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Men noen steder har dette ikke vært mulig, først og fremst i Jenin (hvor kampene skjedde etter at nevnte artikkel var skrevet). Der har tapene vært store, særlig på palestinsk side. Når dette skrives er antallet uklart. Det har også vært meldt om at israelerne har rasert hus.

Bakgrunnen for de store tapene er at den harde kjernen i de palestinske organisasjonene samlet seg der. Mange sa at de skulle kjempe til døden. De hadde tilbud om å overgi seg, men valgte å kjempe fra hus til hus. I tillegg til at de var mer motiverte for kamp og kanskje bedre trente enn palestinerne i de andre byene, hadde de også hatt bedre tid til forberedelse. Blant annet hadde de lagt ut et stort antall minefeller, selvutløsende bomber og andre drapsmekanismer som gjorde at israelerne ble meget utsatt. Dette var en viktig grunn til Israel måtte rasere en del hus, det var for farlig å gå inn i dem.

Men israelerne gav sivile palestinere anledning til å flykte fra områdene før kampene tok til for alvor.

Og, som ellers: Israels hensikt var ikke å erobre byen, men å arrestere dem som står bak selvmordsaksjonene og andre terroraksjoner i Israel (rekrutterer, utstyrer, trener, osv.). Og dessuten å få beslaglagt mest mulig av våpen og eksplosiver som brukes. Så Israel var nødt til å innta de ulike leirene, i et håp om å begrense den terroren som drepte 125 og såret hundrevis i måneden før Israels aksjon, og som palestinerne ville fortsette.

Derfor var de store tapene ikke til å unngå.
Kampene endte med at de siste gruppene av «væpnede palestinere» overgav seg.

Selvmordsbomber fra Jenin? Da det onsdag 10. april var en selvmordsbombe igjen i Israel (den første på lenge), meldte palestinerne at han kom fra Jenin, byen hvor de hardeste slagene under denne krigen har stått.

Israel innrømmer at mannen opprinnelig kommer fra Jenin. Men de tror at han var sendt ut før Israels aksjon og har bodd blant arabere i en landsby i Galilea i Israel før han nå gjennomførte sin aksjon.

Israel venter en rekke slike aksjoner, bl. a. fordi palestinerne vil forsøke å vise at Israels aksjon var mislykket.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart