Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Jøde kun med jødisk far?

Fra ulike deler av det tidligere Sovjetunionen er det kommet ca. 300.000 mennesker som ikke er godtatt som jøder av de religiøse lederne (ortodokse) i Israel. Noen av dem er gift med en jøde uten å være jøde selv. Men i svært mange tilfeller har de jødisk far, men ikke jødisk mor. Ifølge jødisk lov er det morens religion som avgjør: Har man en jødisk mor, er man en jøde hvis man ikke omvender seg til en annen religion. Han man jødisk far, er man ikke jøde hvis man ikke omvender seg til jødedommen.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Ca. 25.000 av innvandrerne er kristne. Resten er «ingenting»: Mange regner seg selv som jøder, men er ikke godtatt som jøder av rabbinerne og den israelske staten. Bare noen hundre har valgt å bli jøder ved å foreta en ortodoks omvendelse, for rabbinerne stiller ganske strenge krav til jødisk livsførsel.

Som andre land i Midtøsten har Israel bare religiøs ekteskapsinngåelse. Det er ikke noe som svarer til å gifte seg hos «byfogden». Og de fleste rabbinerne vier ikke jøder som vil gifte seg med ikke-jøder. Dette er et reelt problem i et samfunn hvor samboerskap er atskillig mindre utbredt enn i Norge. – En vanlig og praktisk måte å gjøre det på, er å dra den korte turen over til Kypros og gifte seg der. For Israel godtar ekteskap som er inngått i utlandet.

Noen mener at mye av problemet kan løses på en ganske enkel måte: La dem som ønsker det, kunne regne seg som jøde hvis en av foreldrene (samme hvem) er jøde.
Noen vil da si at det dreie seg om uforanderlige, religiøse lover. Men det gjør det ikke, ifølge Yosef Goell i Jerusalem Post 24. juni 2002: Fram til ca. år 135, etter at Bar Kochba («Stjernesønnen») ledet jødenes andre opprør mot romerne, var man regnet som jøde hvis man hadde jødisk far. Det var først i tiden etter det opprøret, da jødene ble presset ut av landet sitt og jødedommen var i krise, at man skiftet over til at morens religion var den avgjørende. Det skulle derfor kunne være mulig å gjeninnføre farens rolle i saken.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart