Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jøde kun med jødisk far?

Fra ulike deler av det tidligere Sovjetunionen er det kommet ca. 300.000 mennesker som ikke er godtatt som jøder av de religiøse lederne (ortodokse) i Israel. Noen av dem er gift med en jøde uten å være jøde selv. Men i svært mange tilfeller har de jødisk far, men ikke jødisk mor. Ifølge jødisk lov er det morens religion som avgjør: Har man en jødisk mor, er man en jøde hvis man ikke omvender seg til en annen religion. Han man jødisk far, er man ikke jøde hvis man ikke omvender seg til jødedommen.

Ca. 25.000 av innvandrerne er kristne. Resten er «ingenting»: Mange regner seg selv som jøder, men er ikke godtatt som jøder av rabbinerne og den israelske staten. Bare noen hundre har valgt å bli jøder ved å foreta en ortodoks omvendelse, for rabbinerne stiller ganske strenge krav til jødisk livsførsel.

Som andre land i Midtøsten har Israel bare religiøs ekteskapsinngåelse. Det er ikke noe som svarer til å gifte seg hos «byfogden». Og de fleste rabbinerne vier ikke jøder som vil gifte seg med ikke-jøder. Dette er et reelt problem i et samfunn hvor samboerskap er atskillig mindre utbredt enn i Norge. – En vanlig og praktisk måte å gjøre det på, er å dra den korte turen over til Kypros og gifte seg der. For Israel godtar ekteskap som er inngått i utlandet.

Noen mener at mye av problemet kan løses på en ganske enkel måte: La dem som ønsker det, kunne regne seg som jøde hvis en av foreldrene (samme hvem) er jøde.
Noen vil da si at det dreie seg om uforanderlige, religiøse lover. Men det gjør det ikke, ifølge Yosef Goell i Jerusalem Post 24. juni 2002: Fram til ca. år 135, etter at Bar Kochba («Stjernesønnen») ledet jødenes andre opprør mot romerne, var man regnet som jøde hvis man hadde jødisk far. Det var først i tiden etter det opprøret, da jødene ble presset ut av landet sitt og jødedommen var i krise, at man skiftet over til at morens religion var den avgjørende. Det skulle derfor kunne være mulig å gjeninnføre farens rolle i saken.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart