Kahan-rapporten fortsatt hemmelig

Med 9 mot 7 stemmer bestemte Israels regjering 23. juni at siste del av Kahan-rapporten fortsatt skal være hemmelig. Det var den rapporten som tok for seg massakrene i flyktningeleirene Sabra og Shatilla i Beirut sommeren 1982, og som gav Sharon "indirekte ansvar" (parlamentarisk ansvar) for det som skjedde.

Statsminister Sharon sa i regjeringen at rapporten burde frigis. Han avstod selv fra å stemme. Begrunnelsen for å beholde hemmelighetsstemplet, er at en rekke israelske etterretningsfolk er navngitt der.

I 1985 skrev det amerikanske Time Magazine at den hemmelige delen av rapporten fortalte at Sharon hadde besøkt familien til den valgte presidenten Bashir Gemayel etter at Gemayel var myrdet. Sharon skulle ha sagt at Israel ville overta Vest-Beirut og de kristne burde ta over flyktningeleirene.

Sharon gikk til rettssak mot Time. Den amerikanske retten fastslo at anklagene var ærekrenkende og usanne.

Undertegnede lærte for øvrig i 1965 hva parlamentarisk ansvar er. Da fikk industriministeren i regjeringen Gerhardsen mistillit mot seg pga. en ulykke i en gruve på Svalbard (Kings Bay-ulykken). Det var ingen som mente at ministeren hadde gjort noe kriminelt eller hadde noe med dette å gjøre.

Men en minister er parlamentarisk («indirekte») ansvarlig for alt som skjer under hans departement.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart