«Forbudt å selge statsjord til arabere»

"Den israelske regjeringen har godkjent et lovforslag som sier at statseide landområder bare kan selges til jøder." (Fra www.nrk.no) Dersom NRK hadde forsøkt å gi et sannferdig og rimelig bilde av Midtøsten, hadde vi i MIFF ikke behøvd å gjøre det. De har klart å vri på fakta denne gangen også.

I dette tilfellet er det ikke foreslått, og langt mindre vedtatt, at det er forbudt å selge statsjord til arabere. Det som er foreslått, er at folk som bruker statsjord til utbygging, skal kunne bestemme (hvis de ønsker det) at bare jøder skal kunne bo der. Altså at byggefelt skal være reservert for jøder, slik at arabere og andre ikke-jøder blir utestengt.

Fra før er det tillatt med noe tilsvarende for enkelte grupper, blant annet arabiske beduiner. De kan lage små samfunn hvor ingen andre har lov til å bo. Det er ut fra at deres egne ønsker om å få ha en helt spesiell kultur i fred. – Enhver står selvsagt fritt til å flytte bort fra disse samfunnene.

Å ha lov til å bestemme at arabere ikke kan bo i et område, kaller Ha’aretz og andre israelere for rasistisk. Vi vil ikke forsvare lovforslaget (som antakelig ikke blir vedtatt). Det stemmer nok at en slik lov kunne neppe tenkes i noe vestlig land.

Men vi forstår hvorfor noen kan føle det nødvendig i dagens situasjon. Det er greit å sammenlikne med vestlige land. Men det finnes ikke noe vestlig land hvor lederne for en etnisk minoritet stadig gir støtte til terror (inkludert selvmordsbombere) mot flertallsbefolkningen. Det gjelder blant annet flere av de arabiske medlemmene av Knesset, som er valgt og gjenvalgt av de israelske araberne. Ikke noe vestlig land opplever en så stor legitimering av, og oppfordring til, vold og hat mot flertallsbefolkningens sivile. Det er da forståelig om jøder vil sikre seg mot å få tilfeldige arabere inn som nære naboer. Ingen vet hva det kan føre til i disse terrortider.

I tillegg til terroren er det en faktor til som gjør at mange jøder ikke ønsker arabere som sine nærmeste naboer. Det er dette med «familiens ære»: Skulle den arabiske naboen ha en ung datter, vet man aldri hva det kan føre til dersom noen av hennes mannlige familiemedlemmer skulle få det for seg at hun har «besudlet familiens ære». «Æresdrap» forekommer i Israel også, selv om det visstnok er vesentlig sjeldnere enn før.

Men, som sagt: Sannsynligvis vil prinsippene om lik rett for borgerne veie så tungt at forslaget ikke blir vedtatt. Det er ikke alt man kan godta selv om man kan forstå det. Uansett må hovedkritikken rettes mot dem som har skapt, og støtter, en så farlig og vanskelig situasjon som jødene i Israel nå befinner seg i.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart